TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.12.2010 19:20:05

SOUHRN: Senát zdanil fotovoltaiku a podpořil zrušení státních maturit

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Na první prosincové schůzi horní komory rozhodli svým hlasováním senátoři o omezení podpory pro solární elektrárny, stejně jako návrh na zrušení státních maturit nebo dluhopisový program v celkové výši 275 miliard korun.

Senátoři už ve středu rozhodli, že se od příštího roku omezí podpora pro solární elektrárny. Zákon je prvním krokem ministerstva průmyslu a obchodu k potlačení takzvaného solárního boomu. Podpora se má podle předlohy od příštího roku zúžit pouze na solární panely na střechách a domech.

Dále horní komora schválila návrh senátora Marcela Chládka (ČSSD) na úplné zrušení státních maturit. Novelu musí ještě posoudit Poslanecká sněmovna, kde má ale většinu pravicová vládní koalice. Jestliže poslanci návrh zamítnou, na jaře 2011 budou podle nových pravidel maturovat první studenti.

Senát dal zelenou návrhu dluhopisového programu na úhradu jistin státního dluhu a na odkup splatných dluhopisů z trhu v příštích letech. Úprava počítá s emisí dluhopisů ve výši 274,6 miliardy korun. Smyslem dluhopisového programu je refinancování státního dluhu a získání prostředků na odkupy státních dluhopisů z trhu před jejich splatností.

Naopak horní komora vrátila poslancům návrh, podle kterého budou muset mít cizinci ze zemí mimo Evropskou unii od května 2011 povinně průkazy pro povolení k pobytu s biometrickými údaji. Takzvané modré karty mají jejich majitele opravňovat k výkonu zaměstnání a dlouhodobému pobytu.

Do zákona je totiž také zakomponována změna cizinecké policie. Ta už nebude jednotně řízená, ale bude rozpuštěná do jednotlivých krajů. Norma předpokládá, že se ze současné cizinecké policie převede sedm set policistů pod krajská policejní ředitelství, kde vzniknou odbory cizinecké policie pro daný region. To se sociálním demokratům nelíbilo, a tak návrh vrací zpět do sněmovny.

Senát projednal a schválil i návrh krizového zákona, který definuje odpovědnost krajů za zpracování krizových plánů, práva a povinnosti starostů v krizovém řízení. Návrh zákona upravuje pravidla pro komunikaci mezi kraji, obcemi s rozšířenou působností a obcemi v krizové situaci.

V okolí letišť možná vznikne nový druh ochranného pásma, ve kterém bude zakázáno používání laserových zařízení. Předlohu podpořili senátoři. Důvodem vzniku novely jsou opakované laserové útoky na piloty letadel v posledních dvou letech. Jeden z posledních laserových útoků na letadlo přistávající v říjnu na ruzyňském letišti dokonce zranil pasažéra.

Zelenou dostal i návrh vládního zákona o základních registrech. Ten umožní, aby elektronické průkazy totožnosti nemusely od ledna 2017 obsahovat údaj o rodném čísle a místu trvalého bydliště. Elektronický průkaz bude obsahovat čip, na kterém bude například elektronický podpis. Průkaz má také usnadnit komunikaci s bankami a úřady.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688