Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  29.11.2010 09:29:25

ČFPA: ČEZ a E.ON mohou zlevnit elektřinu o 15%

Neočekávané mamutí projekty zvýší celkový výkon fotovoltaických elektráren na 1600 MW. Například ČEZ do konce roku zprovozní nových 180 MW slunečních elektráren. ČEZ a E.ON mohou kvůli poklesu ceny silové elektřiny zlevnit nejméně o 15 procent. Cena elektřiny kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie proto může stoupnout minimálně: o 3 procenta pro domácnosti a o 5 procent pro firmy.

 

PRAHA, 29. listopadu 2010 – Celkový instalovaný výkon slunečních elektráren bude vyšší, než se původně odhadovalo. „Museli jsme přehodnotit náš původní odhad z 1200 MW na 1600 MW, a to zejména kvůli některým megalomanským instalacím, se kterými jsme v našem dřívějším výpočtu nepočítali. Vyšly najevo až v průběhu listopadu,“ vysvětluje František Smolka, prezident České fotovoltaické průmyslové asociace.

 

Podle odhadů asociace například společnost ČEZ financuje solární elektrárny o výkonu minimálně 180 MW. V médiích firma ČEZ již dříve avizovala, že na financování těchto projektů mimo jiné využije 400 milionů eur (10 miliard korun), ze kterých si půjčila polovinu od Evropské investiční banky. Investice deseti miliard korun tak umožní ČEZ vybudovat elektrárny o výkonu 180 MW*.

 

Nárůst výkonu elektráren bude mít na ceny zanedbatelný dopad

Více než 100 MW solárních projektů, které ERÚ do svých odhadů růstu fotovoltaiky započítává, bude do sítě připojeno až v příštím roce (2011). Od tohoto roku ale bude podpora fotovoltaiky činit namísto 12 Kč/kWh  pouze 5,50. „Ekonomický dopad na spotřebitele bude tedy pouze třetinový. O kolik megawatt takových projektů se přesně jedná, ví pouze ERÚ. Měl by je ve svých odhadech jasně zohlednit,“ říká Smolka.

 

Celkový instalovaný výkon bude navíc o 10 procent menší, než ERÚ uvádí. Úřad totiž pro své výpočty počítá s teoretickým výkonem instalovaných panelů. V praxi ale fotovoltaická elektrárna vyrobí o 10 procent energie méně. „Tím se odhad ERÚ sníží o dalších minimálně 150 MW. Úřad by měl na tento důležitý fakt důrazně upozornit,“ podotýká prezident asociace František Smolka.

 

ČEZ a E.ON mohou zlevnit elektřinu o dalších 15 procent

I pokud celkový letošní výkon solárních elektráren dosáhne 1600 MW, nemělo by se to nijak významně promítnout do cen energií. Příspěvek na podporu fotovoltaických elektráren by se měl podle České fotovoltaické průmyslové asociace i v tomto případě pohybovat do 300 /MW. Energetický regulační úřad totiž musí do odhadu růstu cen elektřiny zohlednit i reálný pokles ceny silové elektřiny, která klesla o 35 procent.

 

„I pokud by regulovaná složka elektřiny podražila z důvodu většího instalovaného výkonu solárních elektráren, neregulovaná silová elektřina zlevní proud minimálně o 8 procent. Celková cena elektřiny pak stoupne pouze o 3 procenta pro domácnosti a o 5 procent pro firmy,“ vysvětluje Smolka.

 

Silová elektřina zdražila od roku 2006 do roku 2009 o 45 procent a tento nárůst firmy ČEZ a E.ON okamžitě promítly i do spotřebitelských cen. Potom však cena silové elektřiny poklesla o 35 procent (viz graf níže). Firmy tento pokles ale zdaleka nezohlednily. ČEZ letos zlevnil o 15 procent a E.ON od příštího roku o 20 procent. Obě firmy však mohou jít s cenou o dalších 15 procent níže,“ vysvětluje František Smolka.

INFO BOX: „ERÚ nemůže tvrdit vládě, že zdražení elektřiny bude 11 procent, a přitom nebrat v úvahu cenu silové elektřiny. Její cena za poslední dva roky klesla o 35 procent,“ říká František Smolka, prezident České fotovoltaické průmyslové asociace.

 

Asociace proto vyzývá ERÚ, aby zohlednil ve svých výpočtech tržní ceny silové elektřiny. Úřad totiž začal strašit veřejnost novými kalkulacemi možného zdražení elektřiny v důsledku vyššího instalovaného výkonu solárních elektráren. Cena energie se skládá z několika složek a polovinu z ní tvoří silová elektřina, jejíž cenu určuje trh. Dokud ERÚ neřekne, jaká je cena silové elektřiny, která na mezinárodních trzích klesla o 35 procent, tak jakékoli prognózy zdražovaní jsou jen dalším matením veřejnosti vyvolávajícím zbytečnou paniku,“ zdůrazňuje Smolka (viz graf v příloze).

 

POZNÁMKA:

* Podle výpočtů ERÚ jsou investiční náklady na 1 MW výkonu 55 milionů korun. ČEZ tak postaví zmiňovaných cca 180 MW.

__________________________________________________________________________________

Více informací poskytnou:

Jan Hlaváč, tiskový mluvčí České průmyslové fotovoltaické asociace
tel.: +420 777 076 760, jan.hlavac@mediakom.cz

František Smolka, prezident České průmyslové fotovoltaické asociace
tel.: +420 267 997 783, mobil: +420 724 486 254, Zuzana.Musilova@czepho.cz

http://www.czepho.cz/
__________________________________________________________________________________

PŘÍLOHA:

Níže uvedený graf (zdroj: ERÚ) dokládá, že cena elektřiny se skládá ze dvou částí zhruba ve stejném poměru. Neregulovaná je cena silové energie, ostatní složky jsou regulované. Pokud tedy jednu polovinu zdražíme o 25 % a druhou zlevníme o 20 %, celkové zdražení dělá pouze 2,5 %. A to je přesně případ ceny elektřiny pro rok 2011.

 


Jinými slovy: Když regulovaná složka zdraží o 23%/30% (domácnosti/firmy) a neregulovaná zlevní o 20 %, pak celková cena elektřiny stoupne o 1,5% pro domácnosti a 5 % pro firmy. A to navíc bez využití emisních povolenek, poplatků za vynětí ze zemědělského půdního fondu a srážkové daně ve výši 26 %.

ERÚ spočetl, že podpora OZE způsobí nárůst celkové ceny elektřiny o 11,5 %/15 % (domácnosti/firmy), jinými slovy došel k závěru, že regulovaná složka zdraží o 23 %/30 %. Vyhýbá se ale komentáři druhé části elektřiny, kterou je cena silové elektřiny (tato cena je tvořena trhem, v případě ČR „ochotou“ distributorů promítnout  tržní snížení cen elektřiny).

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

13.07.2022E.ON od září zdraží elektřinu o cca 15% a plyn až o 50% Tisková zpráva (Tisková zpráva)
26.02.2017Akcie E.ON, RWE a ČEZ připomínají klesající cenu elektřiny Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688