TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.11.2010 01:40:05

ČMKOS chce představit podrobnosti stávky a chystaných demonstrací

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) plánuje na osmého prosince kromě stávky zaměstnanců státní a veřejné správy také protestní demonstrace ve všech krajských městech. Podrobnosti zástupci odborů představí na středeční tiskové konferenci.

V Praze se protestní shromáždění bude konat na Palackého náměstí ve 12.00. "Lokalitu jsme vybrali proto, že je to přímo před ministerstvem zdravotnictví a kousek od ministerstva práce a sociálních věcí, tedy u dvou klíčových rezortů," sdělila Mediafaxu tisková mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.

Odboráři hodlají vyjít do ulic i ve všech krajských městech, aby tak dali najevo svůj nesouhlas s úspornými opatřeními současné vlády. "Jde vlastně o nadstavbu stávkové akce, kterou si vyžádaly jednotlivé odborové organizace," upřesnila Kašparová.

Samotná stávka bude zaměřená zejména proti vládnímu návrhu na snížení objemu mezd ve veřejném sektoru o 10 procent a změnám v zákoníku práce. Odbory se po dlouhých jednáních zejména s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09) shodly na snížení objemu mzdových prostředků, ale sporným bodem se staly změny v systému odměňování.

"Návrh vlády je pro nás naprosto nepřijatelný, protože to, co navrhuje premiér Nečas, je změna systému. Vláda zkrátka chce platy s rozpětím, a my s tím nesouhlasíme," řekla již dříve předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

Její kritika se týkala především vládního záměru na rozšíření tzv. pásmového odměňování, které již v současnosti v některých složkách státní správy funguje. De facto jde o zachování stávajících platových tarifů i platových tříd, ale zaměstnanci budou moci být zařazeni do kterékoli platové třídy bez ohledu na počet odpracovaných let.

Vláda si od této změny slibuje možnost lépe ohodnotit mladé pracovníky s vysokou kvalifikací. Zároveň by to správcům jednotlivých resortů umožnilo dosáhnout úspory zmíněných 10 procent mzdových prostředků způsobem, který před časem vláda avizovala, tj. kombinací propouštění a snižování mezd.

Odboráři však od začátku vládě odmítali ustoupit a nejprve zorganizovali masovou demonstraci v centru Prahy, na kterou přišlo přes 40 tisíc lidí. Jelikož ani tato akce nevedla ke změně vládního stanoviska, naplánovaly odbory zastupující zaměstnance státní a veřejné správy stávku na osmého prosince. Podrobnosti o této stávce odboráři představí na středeční tiskové konferenci.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688