Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.11.2010 09:39:17

Prohlášení CENTRAL GROUP k informacím o vyšetřování manažerů

Následuje TZ společnosti Central Group v plném znění


Vysvětlení mylných informací ohledně vyšetřování manažerů CENTRAL GROUP    kvůli údajným daňovým únikům

„Jsme přesvědčeni a máme důkazy o tom, že současné policejní vyšetřování kvůli údajným daňovým únikům a s tím související medializace je výsledkem ostrého konkurenčního boje na realitním trhu, říká zakladatel a předseda představenstva společnosti CENTRAL GROUP Dušan Kunovský. Ten se kvůli současnému vývoji událostí o víkendu vrátil ze své zahraniční cesty zpět do Prahy.

„Za dobu našeho působení jsme českému státu odvedli na daních již více než jednu miliardu korun. Je absurdní, že právě my jsme nyní popotahováni kvůli daním. Vůbec se nedivím, že některé úspěšné společnosti raději přesouvají svou činnost a sídla do zahraničí, než aby se tady nechaly šikanovat. A stát z jejich peněz pak už nikdy nevidí ani korunu,“ dodává rozhořčeně Kunovský.

Společnost CENTRAL GROUP vznikla v roce 1994 prakticky z ničeho a postupně se vypracovala na první místo na českém rezidenčním trhu. Firma se nikdy neúčastnila privatizace ani se neangažovala ve veřejných zakázkách. Podle odhadů má nyní zhruba třetinový podíl na trhu nových bytů a domů v Praze. V minulém roce společnost vykázala hrubý zisk 718 milionů korun. Veškeré vydělané peníze za celou dobu své činnosti firma vždy plně investovala do rozvoje svých dalších developerských projektů v České republice. V letošním roce již společnost odkoupila pět nových pozemků a brownfields pro další výstavbu.

V posledních dnech se v médiích objevily některé mylné informace ohledně vyšetřování manažerů společnosti CENTRAL GROUP kvůli podezření z údajných daňových úniků. Zcela mylná je informace, že byli zadrženi čtyři manažeři společnosti. Vyslýchán byl pouze výkonný ředitel Aleš Novotný. A to kvůli údajnému krácení daně ve formě proplácení některých faktur za marketingovou činnost. Ostatní vyslýchané osoby nejsou z CENTRAL GROUP, ale z jiných firem.

Vyšetřována není společnost CENTRAL GROUP, ale jen jeden z jejích manažerů. Předsedy představenstva Dušana Kunovského ani generálního ředitele Ladislava Váni ani jiných manažerů firmy se vyšetřování netýká. Firma standardně funguje dále a současné vyšetřování výkonného ředitele Aleše Novotného se jakkoliv nedotkne ani klientů ani dodavatelů společnosti.

Velké a úspěšné společnosti se často stávají terčem útoků s cílem je poškodit. S příchodem ekonomické krize se konkurenční boj na developerském a realitním trhu ještě vyostřil. Společnost CENTRAL GROUP již v minulosti musela čelit podvodnému a účelovému insolventnímu řízení ohledně fiktivních finančních nároků. Soud však dal společnosti plně za pravdu, že nároky nebyly oprávněné, a účelově vyvolané insolvenční řízení zrušil.

„Asi si musíme zvyknout na to, že v Čechách se úspěch neodpouští a kdo je úspěšný, toho je potřeba pořádně skřípnout, aby už nevyčníval,“ říká s hořkostí Kunovský. Policie má samozřejmě právo vyšetřovat a vyslýchat kohokoliv a kdykoliv pokud se domnívá, že mohl být porušen zákon. To je v pořádku. Ale ta zjevná neadekvátnost s jakou postupuje v případě CENTRAL GROUP je šokující. A s tím související účelová medializace nemá obdoby,“ dodává zakladatel firmy.

Od zahájení vyšetřování ohledně údajných daňových úniků uplynul již více než rok. Po celou tu dobu pracovníci CENTRAL GROUP s policií plně spolupracovali a na její výzvu vždy podali kompletní vysvětlení a doložili požadované doklady. Proto je překvapivé a teatrální zadržení Aleše Novotného v pátek pozdě odpoledne a jeho vyslýchání v průběhu víkendu zcela neadekvátní a nestandardní. Právní zástupci CENTRAL GROUP již ohledně této záležitosti podali oficiální stížnost pro zjevnou nepřiměřenost.

„Pokud jsme v právním státě, a já pevně věřím, že ano, pak by policie i média měla ctít presumpci neviny. Velmi nestandardním průběhem posledních událostí jsem však velmi znepokojen. A nejen já osobně jako hlavní akcionář CENTRAL GROUP, ale i náš švýcarský společník, který vlastní 10% akcií firmy. Mám informace o tom, že zvažuje podniknutí příslušných kroků vůči českému státu na ochranu svých investic,“ říká Dušan Kunovský.  „Jsem zcela přesvědčen, že se prokáže absurdnost tohoto vyšetřování,“ uzavírá.

 

 

 

CENTRAL GROUP a.s.

Praha, 14.11.2010

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688