TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  01.11.2010 04:25:05

ČEZ v rámci Týdne vědy a techniky otevře některé elektrárny včetně jaderných pro veřejnost

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Energetická skupina ČEZ zpřístupní v rámci Týdne vědy a techniky, který začíná v pondělí, některé uhelné, vodní, ale také obě jaderné elektrárny pro veřejnost. Zájemci si tak prohlédnou například elektrárny Prunéřov II, Počerady, Střekov či Temelín.

Na exkurze proto možné na severu Čech zavítat do elektráren Počerady či Prunéřov II. "Jejich prohlídku si však zájemci musí domluvit předem. V případě Počerad na telefonním čísle 411 112 221 a v případě Prunéřova na telefonním čísle 471 102 221. Jako bonus nad rámec oficiálního programu Týdne vědy a techniky skupina ČEZ zpřístupní vodní elektrárna Střekov. I v tomto případě je ovšem nutné se na prohlídce domluvit předem, a to přímo s vedoucím elektrárny Střekov Milanem Machatou, na telefonním čísle 723 953 845 nebo e-mailu milan.machata@cez.cz," informoval mluvčí ČEZu pro severní Čechy Ota Schnepp a dodal, že obě elektrárny a malou vodní elektrárnu Želina a vodní elektrárnu Střekov si během loňského Týdne vědy a techniky prohlédlo více než 200 návštěvníků. Stejnou návštěvnost zaznamenaly i v roce 2008.

"Prohlídka uhelných elektráren Prunéřov II a Počerady a vodní elektrárny Střekov je však podmíněna počtem nejméně pěti osob ve skupině," upozornil Schnepp.

Na rozdíl od předchozích let, mají letos zájemci možnost zavítat i do lokality Elektrárny Ledvice. Elektrárna sice zůstává vzhledem k probíhající výstavbě nového zdroje 660 MW pro veřejnost stále uzavřena, navštívit lze ovšem tamní nové Informační centrum Ledvice věnované klasické energetice. Právě v závěru týdne vědy a techniky tomu bude právě jeden rok, co bylo informační centrum zpřístupněno, přičemž k 26. říjnu si ho prohlédlo už 3186 návštěvníků.

Převážně k nám jezdí žáci a studenti ze základních a středních škol. Nechybějí ovšem ani jednotlivci a organizované skupiny z řad dospělých, ať už laiků či lidí z oboru. Všichni přitom ocenili možnost virtuální návštěvy v jednotlivých elektrárenských provozech s prohlídkou technologických zařízení. Bez povšimnutí není ani on-line měření fotosyntézy živého stromu. Vše doprovází i detailní popis technologie nového uhelného elektrárenského bloku, který se momentálně v Ledvicích staví. Díky 3D filmu, v němž se odvíjí příběh o vzniku uhlí a následné výrobě elektřiny od pravěku až po závěrečné rozsvícení oken domácností, se pak někteří vrátili do informačního centra znovu i se svými známými, jimž prohlídku doporučili," uvedla průvodkyně Dita Červinková.

Informační centrum Ledvice je otevřeno od úterý do soboty od devíti do 17 hodin. Je nutné objednat se předem, a to buď prostřednictvím telefonu na čísle 411 10 2313, nebo e-mailu: infocentrum.ele@cez.cz.

Skupina ČEZ mimo lokality v severních Čechách umožní návštěvu i vodních elektráren Štěchovice, Dalešice, Lipno, Vydra, Čenkova pila, přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně a Informačního centra Obnovitelné zdroje a malé vodní elektrárna Hučák v Hradci Králové. Stranou nezůstanou ani jaderné elektrárny Dukovany a Temelín, z hnědouhelných elektráren pak Tisová, Poříčí, Mělník, Hodonín a Dětmarovice.

Týden vědy a techniky 2010 s mottem "Rozmanitost světa a života v něm" se uskuteční od 1. do 7. listopadu. Pořadatelem tohoto největšího vědeckého festivalu v České republice je Akademie věd ČR. Generálním partnerem akce je právě skupina ČEZ. Podrobný program a další informace o Týdnu vědy a techniky 2010 zájemci najdou na internetových stránkách www.cez.cz/cs/veda-a-vzdelavani nebo na www.tydenvedy.cz.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688