TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.10.2010 08:04:47

VOLBY 2010: ODS senátní volby prohrála, strana je v těžké krizi, soudí politoložka Dvořáková

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Výsledek senátních voleb znamená jednoznačnou prohru pro ODS. Zisk pouhých osmi mandátů potvrdil, že strana je v těžké krizi, uvedla v sobotním rozhovoru pro agenturu Mediafax politoložka Vladimíra Dvořáková.

"Všichni věděli, že ODS nemůže obhájit všech 19 mandátů, ale fakt, že s ČSSD prohrála v poměru osm ku 12, znamená pro ODS jednoznačnou prohru," zhodnotila.

Připomněla, že ODS většinu mandátů obhajovala, měla tak oproti ostatním stranám jistou výhodu. Tu ovšem nebyla schopná zužitkovat. "A to ještě v těchto volbách nehlasovali voliči proti vládní politice. Protest proti vládě se projeví až za dva roky v krajských volbách a my můžeme očekávat, že strany vládní koalice budou mít výsledky ještě horší," řekla.

Neúspěch ODS signalizuje, že strana je ve velmi špatném stavu. "ODS je evidentně ve velmi hluboké krizi," komentovala.

ČSSD se naopak podařilo získat 12 senátorů, kteří straně přinesli většinu v horní komoře parlamentu. "Volební výsledek je úspěch ČSSD," míní.

Sociální demokraté budou moci ovlivňovat do jisté míry vývoj státu a blokovat například změny ústavy. "ČSSD sice nebude mít velké možnosti korigovat vládní reformy, Senát k tomu totiž nemá moc možností. Důležité ovšem je, že bude předkládat veřejnosti alternativy k vládní politice," uvedla politoložka.

Voliči podle ní pochopili, co zamýšlel ústavodárce, když Senát koncipoval. "Horní komora parlamentu se volí v jiný čas a jiným způsobem než dolní komora právě proto, aby v ní byla jiná většina. To zabraňuje radikalizaci a umožňuje to některé návrhy blokovat," řekla.

Avizované vládní reformy sice bude moci Senát jen o měsíc brzdit, veřejnost ale dostatečně silně uslyší, že k politice vlády existují alternativy. Na základě toho se budou moci rozhodovat v dalších volbách.

Pro samotnou ČSSD znamená výsledky voleb pozitivní zprávu, že má stále dostatek potenciálních voličů. "Pokud ČSSD bude dělat rozumnou politiku, v současnosti tedy opoziční politiku, ovšem ne válcovací politiku Paroubka, může i v dalších volbách očekávat dobré výsledky," myslí si Dvořáková.

Upozornila, bude zajímavé sledovat, jak bude vedení ČSSD úspěch interpretovat. Přivlastňovat si ho totiž může úřadující předseda Bohuslav Sobotka i šéf Asociace krajů, jihomoravský hejtman Michal Hašek, protože ČSSD na Moravě výrazně zabodovala.

"Nyní bude záležet na tom, jaké se sociálním demokratům podaří zvolit na březnovém sjezdu vedení. Pokud se ostře rozhádá tak jako vždy, bude to pro ni znamenat body dolů," konstatovala.

Dva mandáty v Senátu získali také lidovci. Pro stranu to podle Dvořákové nesignalizuje žádný obrovský úspěch, spíše je to dobrá zpráva pro straníky, že má smysl KDU-ČSL vůbec ještě křísit a pokusit se ji modernizovat.

Dvě křesla získala také TOP 09. Dvořáková je přesvědčena, že ani tato strana takový zisk rozhodně nemůže chápat jako úspěch. "TOP 09 nemá personální zdroje, používá jenom recyklované politiky, proto se jí nepodařilo získat dostatečný počet voličů," řekla.

Věci veřejné nezískaly v horní komoře parlamentu žádné křeslo. "Věci veřejné byly navázané na místní politiku. Poté, co přišel Bárta se svými penězi, opustila strana svoje původní voliče a oslovila nové. To ji přineslo jednorázový zisk v parlamentních volbách, ale prohru v komunálních a senátních volbách," vysvětlila Dvořáková.

Voliči, kteří VV podpořili v květnu, tak činili z protestu. Tento náboj ovšem strana ztratila poté, co se dostala do vlády. Nemůže už sázet na jednoduchá populistická hesla a je tedy otázkou, zda se jí vůbec ještě nějaké voliče v budoucnu podaří oslovit. "Je velmi pravděpodobné, že tato strana do příštích parlamentních voleb nepřežije," uzavřela Dvořáková.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688