TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  19.10.2010 09:40:10

Stávka paralyzuje Francii, obavy z nedostatku pohonných hmot se prohlubují

Mediafax

PAŘÍŽ (MEDIAFAX) - Francii zasáhne šestá celodenní stávka a protesty proti důchodové reformě. Situace se nadále přiostřuje, v čerpacích stanicích dochází pohonné hmoty a přibývá i incidentů mezi protestujícími středoškoláky a policií, informovaly deníky Le Monde, Le Figaro a agentura AFP.

Během dne by se mělo konat zhruba 266 manifestací po celé Francii. V pondělí dále narůstal počet čerpacích stanic bez pohonných hmot a zároveň se množí i násilnosti středoškolských studentů. Zaměstnanci všech 12 rafinérií pokračují ve stávce, protestanti navíc stále blokují přístup k několika skladům paliva.

Podle posledních informací agentury AFP je bez pohonných hmot více než 2600 čerpacích stanic z celkového počtu 12 500. Mezi nejvíce postižené regiony patří západ země, zvláště pak Normandie.

Stávka jako tradičně nejvíce zasáhne železniční dopravu v zemi. Nejvíce budou postiženy spoje do a z Paříže, kdy průměrně vyjede šest z deseti vlaků. Podle deníku Le Monde by ale pařížské metro mělo fungovat pouze s nevýraznými odchylkami.

Úterní stávka ve Francii omezí i letecké spojení. Polovina letů z pařížského letiště Orly a 30 procent letů z Roissy-Charles de Gaulle bude zrušeno. Společnost Air France chce zajistit 100 procent svých letů na dlouhé vzdálenosti, 80 procent letů střední a krátké vzdálenost z pařížského letiště Roissy a 50 procent těchto letů z Orly. Deník Le Monde ale varoval, že již ráno několik tisíc demonstrantů úplně zablokovalo přístup k letišti Bordeaux-Mérignac. Dva lety ze tří budou zrušeny i na letišti Lille-Lesquin. Stávka proti důchodové reformě naruší i leteckou dopravu s Českou republikou. Již v pondělí ČSA oznámily, že zrušily let OK 760 z Prahy do Paříže i navazující zpáteční let OK 761. Travel Service pak zrušil ranní let QS 1034 z Prahy do Paříže a zpáteční let QS 1035 z Paříže do Prahy.

Francouzský Senát měl původně o reformě důchodového systému hlasovat již ve středu. Podle posledních informací bylo hlasování přesunuto na čtvrtek, ale je možné, že se bude konat až později.

Poslední velké demonstrace se konaly minulou sobotu. Podle odhadů policie se jich zúčastnilo 825 tisíc lidí, odbory ale udávají, že účast byla mnohem vyšší a vyšplhala se až na tři miliony lidí.

Francouzům se zejména nelíbí zvýšení minimálního věku odchodu do důchodu z 60 na 62 let. Reforma navíc představuje klíčovou prioritu prezidenta Nicolase Sarkozyho, který se připravuje na další prezidentské volby v roce 2012.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688