TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.10.2010 10:30:05

Korupci nevymýtíme, ale můžeme omezit prostor pro její realizaci, říká ministr Jankovský

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Žádným zákonem nedocílíme toho, aby veřejná zakázka nemohla být 'cinknutá', ale můžeme prostor pro korupci maximálně omezit, řekl na úterní tiskové konferenci pořádané společností Otidea k problematice novely zákona o veřejných zakázkách ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV).

Ministerstvo chce novelu zákona o veřejných zakázkách předložit vládě do konce druhého čtvrtletí příštího roku. "Na přípravě chceme spolupracovat i s poslaneckými kluby, aby při schvalování ve sněmovně nedocházelo ke změnám a sporům," řekl Jankovský.

Mezi hlavní problémy patří nedostatečná transparentnost zadávání veřejných zakázek a problematika kvalifikačních požadavků. "Transparentnosti lze docílit tím, že maximální možné množství důležitých dokumentů bude veřejně k dispozici," vysvětlil Jankovský.

Kvalifikační požadavky občas způsobují, že zakázka je 'šitá na míru' pro jednu firmu. Tento jev kritizoval i Tomáš Langr, předseda představenstva společnosti Otidea, která se zabývá poradenstvím v oblasti veřejných zakázek. "Občas je požadováno tolik certifikátů a osvědčení, že se k těm zakázkám menší firmy prostě nedostanou," řekl Langr. "Řada zadavatelů už na složitost toho systému rezignovala a zadávací řízení svěřují advokátním kancelářím a poradenským firmám," dodal Langr.

Přemíru certifikátů kritizoval i ministr Jankovský. "V současnosti tady má každá firma ISO. Já osobně jsem velkým odpůrcem tohoto systému, protože je tady spousta firem, které dělají poradenství, pak jejich spřátelená firma provede certifikaci a další spřátelená firma to ověří. Celé je to taková Potěmkinova vesnice. Když si hledáte někoho, kdo vám postaví dům, tak budete chtít vidět, co už postavil, a ne jestli má ISO," dodal Jankovský.

Hlavní změny, které přinesla poslední novelizace zákona o veřejných zakázkách, představil šéf legislativního odboru ministerstva pro místní rozvoj Jan Sixta. "Jedná se například o změnu systému hodnocení, která ukládá zadavateli hodnotit celkovou užitnou hodnotu, či pravomoc zadavatele hodnotit došlé nabídky jen na základě kopií. Nemusí už vyžadovat úředně ověřené dokumenty, což pochopitelně snižuje administrativní zátěž a usnadňuje život menším firmám," řekl Sixta.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688