TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  27.09.2010 09:17:41

Stálí členové Rady bezpečnosti se nevzdají práva veta, soudí politici

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Reforma Rady bezpečnosti OSN (RB) je potřebná, souhlasí v neděli Mediafaxem oslovení politici s prezidentem Václavem Klausem. Shodují se však na tom, že současní členové RB se nevzdají práva veta.

"Rada bezpečnosti musí mít spravedlivé geografické zastoupení. Řešení však není jednoduché," míní bývalý předseda Valného shromáždění OSN (VS) a exministr zahraničí Jan Kavan, který s Klausovým projevem před VS souhlasí.

Předseda zahraničního sněmovního výboru David Vodrážka (ODS) s prezidentem Klausem také souhlasí, ale pochybuje, že se členské státy na kompromisu dohodnou. "Země jako ČR není a nebude architektem změn v OSN, úkolem naší diplomacie je napomoci k nalezení přijatelného kompromisu," zhodnotil postavení Česka Vodrážka.

Reforma je nezbytná i podle místopředsedkyně zahraničního výboru sněmovny Kateřiny Konečné (KSČM), nutný bude podle ní citlivý postup."Rada bezpečnosti se bude muset změnit, protože odráží situaci po druhé světové válce a od té doby ve světě přibylo několik dalších mocností hlásících se o slovo," poznamenala. "V současnosti lépe než Rada bezpečnosti odráží rozložení sil spíš G 20, tím směrem by se asi měla reforma rady ubírat," dodala Konečná.

"Má-li OSN naplňovat své poslání, tj. udržovat mezinárodní mír a bezpečnost, je třeba nejvlivnější orgán OSN Radu bezpečnosti opravdu reformovat," uvedla další místopředsedkyně zahraničního výboru Lenka Andrýsová (VV). Poznamenala, že Klausova kritika není prvním voláním po efektivnějším řízení OSN, diskuze na toto téma probíhá už od 90. let. Správným krokem podle ní bude, když RB zohlední rozdělení sil na mezinárodním poli podobně jako se skupina G 7 rozšířila na G 20.

Mezi novými stálými členy by si Andrýsová uměla představit například zástupce EU nebo Brazílii za Latinskou Ameriku, která žádného stálého člena RB nemá. Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí zmiňuje mezi možnými novými stálými členy také Brazílii, ale i Indii, JAR, Japonsko, Německo či Turecko za islámské země.

Kavan také navrhuje, aby se stálým členem stala za Latinskou Ameriku Brazílie. V tom případě však upozorňuje, že proti bude Argentina. Arabskou Afriku by mohl zastupovat Egypt a subsaharskou část tohoto kontinentu Jihoafrická republika. Z Asie by v RB měly podle něj sedět Indie a Japonsko, protesty však očekává od Pákistánu, resp. Jižní Koreji. EU by se mohla shodnout na jednom zástupci, nejspíš Německu. "Západ však nedopustí ztrátu svého vlivu, protože stávající členové nebudou souhlasit s rozšířením práva veta. To by však mělo být omezeno a upraveno," poznamenal Kavan

"Nikdy nedojde k reformě tak, aby stálí členové přišli o právo veta," souhlasí Konečná.

"Ke zužování agendy OSN, které pan prezident nastínil, bych dodala, že důležitější je, aby si mezinárodní instituce jasně určily své cíle a nepřekrývaly vzájemně své agendy," okomentovala prezidentův projev Andrýsová.

Prezident Václav Klaus v sobotu před VS OSN prohlásil, že Rada bezpečnosti by měla odrážet demografickou a geopolitickou realitu. Zároveň však varoval před rozpínáním kompetencí OSN a apeloval na zachování pravomocí v původně stanovených mantinelech. Podle českého prezidenta by hlavními činiteli měly být dále státy a jejich vlády.

David Jareš, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688