Vstřícná banka (Vstřícná banka)
Finance  |  17.09.2010 10:32:07

Danda (MPO): Živnostníci jsou na bankovní poplatky citlivější než občané

Člen odborné poroty OVB Vstřícná banka Bedřich Danda byl jmenován náměstkem ministra průmyslu a obchodu. V této souvislosti jsme se pana náměstka a současně předsedy sdružení podnikatelů a živnostníků zeptali mimo jiné na bankovní poplatky, situaci živnostníků v tomto roce a jeho plány do budoucna.

 

Jaké budou priority ve Vaší nové funkci? Na co se chcete zaměřit a jaké cíle byste chtěl splnit do konce Vašeho funkčního období?

Zásadně se chci přičinit o snížení byrokratické zátěže podnikatelů. Mnoho se o tom mluvilo a jistě se i udělalo, ale myslím si, že stále je zde prostor pro další odbourávání. I proto jsem se rozhodl zřídit při mé sekci expertní skupinu z podnikatelů, kteří budou dodávat podněty, na které podnikatel v denním životě naráží. Já potom nechám ty nejkvalitnější návrhy zpracovat našimi úředníky a v nejbližší době je realizovat v legislativě a následně i v praxi.

 

Jak vidíte aktuálně v současné době situaci živnostníků a malých podnikatelů v ČR? Je jejich situace oproti minulému roku lepší, horší nebo stále stejná? A co nejvíce dle Vašeho názoru, nebo dle Vašich poznatků živnostníky nejvíce trápí a ztrpčuje jim život?

Situace je jistě zcela stejná jako v roce 2009. Musíme si uvědomit, že teprve dnes pociťujeme ty tvrdé dopady finanční krize, která má jistě svoji dlouhou setrvačnost. A co živnostníkům ztrpčuje život? Jistě je to úbytek zakázek, za což žádná vláda nemůže a dále dostatek vlastního kapitálu pro přežití na dobu 2-3 let období krize. Jsem mírný optimista, že se situace obecně zlepší, ale nikdy to již nebude jako před krizí, v roce 2007-2008.

 

Jak se aktuálně vyvíjí vztah bank k malým podnikatelům a živnostníkům? Jsou banky v poskytování úvěrů a vůbec v přístupu k živnostníkům vstřícnější?

Stále stejná píseň. Banky mají jistě dost peněz, ale jejich „tabulky“ nedovolují tyto peníze půjčovat,  protože jim v tabulkách vychází malá bonita nebo dokonce žádná...

 

Myslíte si, že ohlášené zvýšení poplatků mnoha bankami na konci prázdnin a v září letošního roku postihne negativně i živnostníky? A jsou živnostníci na výši bankovních poplatků stejně citliví jako běžní klienti, nebo jsou tam zřejmé nějaké rozdíly?

Určitě postihne a to nás všechny. Živnostníci jsou podle mého názoru ještě citlivější než občané, protože vidí, že banky mají vysoké zisky 7-8 mld., které odvádějí svým zahraničním matkám, a zcela určitě na to živnostník svými poplatky přispívá. Zaregistroval jsem, že poplatky činí až 30% výnosu. Co k tomu dodat…

 

Máte už připravená nějaká opatření nebo nápady, jak výrazně zmenšit zbytečnou administrativu živnostníkům, ale i dalším podnikatelům?

Ano, máme již plán, který jsem dnes dostal, ale publikovat ho nechci, protože celou problematiku máme tzv. v procesu a nechtěl bych „plašit“. Určitě se brzy dozvíte více.

 

Děkuji za rozhovor. Miroslav Zeman, www.vstricnabanka.cz

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688