TNBiz (TN.cz)
Finance  |  10.09.2010 06:00:01

Telička popírá střet zájmů: má radit Bártovi a pracuje i pro Bakalu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poradcem ministra dopravy Víta Bárty (Věci veřejné) se s největší pravděpodobností stane bývalý eurokomisař Pavel Telička. Ten přitom vylučuje, že by se mohlo jednat o střet zájmů, přestože pracuje pro uhlorarona Bakalu, píše v pátečním vydání deník Právo.

Telička je ředitelem těžební společnosti NWR, která patří do skupiny RPG Industries Zdeňka Bakaly, a spolumajitelem firmy BXL Consulting, která pro tohoto uhlobarona pracuje.

Na otázku Práva, zda už Telička začal svou novou funkci vykonávat, odpověděl ve čtvrtek mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka: „Ano, Telička má skutečně pracovat na našem ministerstvu, dolaďují se však ještě některé otázky, například odměňování.“ Jak mluvčí upřesnil, Telička bude plnit úlohu Bártova konzultanta v agendě týkající se Evropské unie. Pro tuto roli má jako bývalý úspěšný eurokomisař bohaté zkušenosti.

„Bárta se na mne v této věci skutečně obrátil. Poskytoval jsem totiž ministerstvu dopravy poradenské služby už v době, kdy ČR předsedala EU. Ty bych ale nyní poskytoval ještě s několika dalšími lidmi z firmy BXL Consulting, kterou spoluvlastním,“ řekl Právu Telička. Současně ovšem bude Telička působit i jako člen expertního týmu ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (Věci veřejné).

„Telička často přímo vystupuje za realitní společnost RPG Byty, která pracuje pro podnikatelskou skupinu Bakaly. Například v roce 2005 byl také najat, aby vyřešil v Evropské komisi problémy se stížností Penty na nedovolenou podporu při prodeji OKD,“ připomíná Roman Macháček, předseda Sdružení nájemníků Byty OKD.

Bakala významně podniká i v oblasti dopravy a nájemního bydlení (RPG Byty vlastní 44 000 bytů OKD). A Telička se stává poradcem právě na ministerstvech, která mají tyto oblasti ve své kompetenci. „Jelikož má Telička zároveň majetkový zájem na prosperitě Bakalovy skupiny, jedná se o jasný střet zájmů,“ tvrdí v Právu Macháček.

Telička ovšem něco podobného ostře odmítá. Na dotaz Práva, zda by skutečně nemohlo dojít ke střetu zájmů, odpověděl: „Určitě ne, radit přece budu jen v otázkách EU. A kdybych dospěl k závěru, že střet zájmů přece jen hrozí, spolupráci s ministerstvem dopravy bych ze dne na den ukončil.“

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688