Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  06.09.2010 10:15:53

ČS - komentář k červencovému průmyslu, obchodní bilanci a maloobchodu

ČSÚ dnes zveřejnil data za maloobchod, průmysl a za obchodní bilanci, vše za červenec 2010.

 

·        Průmyslová produkce meziměsíčně dále vzrostla (+0,3%), meziroční tempo dosáhlo 5,3% (trh: 7.5%, ČS: 6.8%), což ukazuje, že oživení v ČR dále probíhá solidně a že ani růst ve 3Q/10 nebude hlemýždí.  R/r tempo bylo v porovnání s předchozími 2 měsíci nižší, to ale bylo dáno jak základnou tak počtem pracovní dní – po očištění o jejich rozdílný počet byl růst v červenci o 10,6%. Ze struktury žádné překvapení – elektrotechnika a kovy, tentokrát chybí auta, ale to je dáno silnou základnou z minulého roku (ke konci se blížilo tehdy německé šrotovné). Nové zakázky vzrostly o 10% (ty zahraniční o 11,9%), což dále podporuje to, že 3Q/10 nebude pomalý. Tento vývoj je způsoben solidním vývojem v Německu a zrcadlí se v zakázkách, předstihových indikátorech i vývoze. Dle nás ale vzhledem ke zpomalení (ne k recesi!), které teď vidíme v USA dojde postupně ke zpomalení i v Evropě, v Německu a u nás (4Q/10-1Q/11).  

 

 ·       Obchodní bilance skončila v přebytku 6.3 mld. CZK (trh: 7 mld., ČS: 9 mld.), což bylo o zhruba 5,5 mld. méně než loni (ale to byla ta bilance nejvyšší v historii). Na tom se podepisuje rychlejší růst dovozu než vývozu – to zase ukazuje na oživování jak investiční tak spotřebitelské poptávky, která je dovozně náročná. Vývoz klasicky ženou stroje a dopravní technika (+19,1%), na dovozní straně v červenci 2010 oproti červenci 2009 nejvíce bilanci ubíral dovoz minerálních olejů (ropa, plyn), což má kromě sezónnosti i fundamentální důvod (oživování,více dopravy atd.). Za prvních 7 měsíců je tak bilance v přebytku 89.5 mld., což je stejné jako v minulém roce. Vývoj tak postupuje v souladu s naší představou urychlujícího vývozu ve 2H/10 a mírně se horšící se bilance – za celý rok to vypadá na malinko horší bilanci než vloni. Společně se zbytkem běžného účtu (PZI, menší odliv dividend) tak koruna letos posílila v souladu s fundamenty – v roce 2011 to bude podobné a proto čekáme posílení k průměru 24.50. 

 

 ·       Maloobchodní tržby jsme očekávali s největším napětím – otázkou bylo, jestli se potvrdí oživování spotřebitelské poptávky, která na makro oživení standardně reaguje jako poslední. Tržby (bez SO) klesly o 1% r/r (čekali jsme +0,8%), což ale bylo částečně dáno tím, že klesly zejména prodeje těch věcí, které jsou nejvíce kupovány  v pracovních  dnech (např. nepotravinářské zboží, PHM).  Po očištění o tyto vlivy vzrostly tržby o 2,1% r/r. Meziměsíční pokles o 1,3% je sice větší než jsme čekali, je to ale hlavně dáno poklesem prodejů aut, což je veličina hodně volatilní. Pokud se podíváme na prodeje bez aut, tam vidíme další m/m růst – o 0,4%. Celkově tak hodnotíme tržby lehce pozitivně – maloobchod (kromě PHM) dosáhl průměrně +1.2% r/r za posledních 6 měsíců, což je solidní a lepší, než jsme počátkem roku čekali. Z hlediska ČNB bude důležitá struktura HDP později tento týden – pokud se spotřeba ukáže jako rychlejší, podpoří to očekávání na dřívější růst sazeb. Dnešní maloobchod to určitě nevylučuje.

 

     

      Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688