TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.08.2010 12:26:01

VOLBY 2010: Pražská ODS chce zlepšit infrastrukturu a podmínky pro podnikání

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražská ODS chce dokončit protipovodňovou ochranu a zavést Centrální registr oprav a výstavby (CROV). Zároveň hodlá udržet vyrovnaný rozpočet metropole a podporovat podnikání, ve čtvrtek své programové priority představil radní Pavel Klega, jeden z volebních lídrů v metropoli.

"Praha je dynamicky se rozvíjející město. Měla by být ale zároveň městem přátelským pro život," uvedl Klega s tím, že pomoci má Centrální registr oprav a výstavby (CROV), který by měl zabránit kolapsovým situacím v dopravě.

"CROV je další nástroj na zlepšení dopravní průjezdnosti při stavebních úpravách na komunikacích. Umožní plánování oprav komunikací s ohledem na možnosti v dané části města, koordinaci všech subjektů (TSK, plynaři, vodaři, městské části či soukromí investoři) a pomůže při plánování objízdných tras.

Negativní dopady stavební činnosti na dopravu by mělo zmírnit i dokončení dalších pražských kolektorů. Klega zmínil, že se chystá výstavba kolektorů Hlávkův most, Revoluční s napojením na kolektor Příkopy a Nábřeží Ludvíka Svobody a kolektoru I. P. Pavlova - Karlov - Palackého most - Smíchov.

Pražská ODS by v následujícím volebním období chtěla dokončit protipovodňovou ochranu hlavního města. "V současné době je chráněno již 90 % města, zbývá ještě Chuchle, Zbraslav a Trója," doplnil Klega.

Do poradního týmu pro infrastrukturu Klega pozval Petra Šrytra, docenta stavební fakulty ČVUT, architekta a urbanistu Martina Rajniše a starostu Prahy 11 Dalibora Mlejnského (ODS).

Klega připomněl, že Praha je hnacím motorem celé republiky a vedení města podle něj musí podnikání v metropoli podporovat. Malé a střední podnikání by měla podpořit Regionální rozvojová agentura (PRA), která zajistí marketing hlavního města směrem k investorům.

Občanští demokraté chtějí PRA rozšířit o Regionální radu pro výzkum a inovace, která by měla pomáhat vysokým školám, vědecko-výzkumným centrům a začínajícím podnikatelům získávat finanční prostředky.

Asistovat radě by měl nezávislý poradní orgán, Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK), v níž budou působit zástupci vysokých škol, výzkumných institucí a hospodářské komory.

Klegovi v ekonomice a otázkách podnikání radí ekonomové Jiří Schwarz, Lubomír Lízal a Jan Procházka a Gabriela Kloudová, místostarostka pro ekonomiku v městské části Praha 13.

Schwarz připomněl, že již od dob komunismu velká část pražanů netráví v Praze víkendy, naopak dává přednost svých chatám, nebo výletům za město. "Praha by se měla více zaměřit na svou konkurenceschopnost a aktivně se postavit k projektům, které by přivezly oživení vnitřních částí Prahy. Ať už jde o parky, nebo pořádání různých festivalů," řekl Schwarz. Změna tohoto trendu by podle Schwarze přinesla velký potenciál pro pražské podnikání.

Schwarz také uvedl, že rozpočet Prahy je v porovnání s celým státním rozpočtem v mimořádném nepoměru, představuje pouze jeho 5 %, přestože Praha generuje 25 % HDP celého státu. "Cestu vidíme v decentralizaci, větší rozpočtové odpovědnosti krajů a obcí," řekl Schwarz. Procházka upozornil na fakt, že Praze se daří dodržovat rozpočtovou zodpovědnost. „Praha je takový nezadlužený stát ve státě. Co by za náš rating dala Bratislava, nebo Budapešť," uzavřel.

Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688