TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.08.2010 08:01:17

Senát vybere dva kandidáty na ombudsmana

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Senátoři ve středu zúží počet kandidátů na ombudsmana z pěti na dva. Na programu jednání mají i návrh školského zákona senátora Marcela Chládka (ČSSD), který požaduje odložit konání státních maturit o tři roky.

Horní komora bude rozhodovat mezi pěti kandidáty. O jejich hlasy se uchází předseda židovské obce František Bányai, pražský advokát Jan Matys, bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský, bývalá zástupkyně veřejného ochránce práv Anna Šabatová a zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Původně jich bylo šest, poslední nominovanou byla advokátka Klára Samková Veselá. Ta v pondělí na svou nominaci kvůli rodinným důvodům rezignovala.

Z pěti zbylých kandidátů vyberou senátoři dvě jména, další dvě dodal v úterý prezident Václav Klaus, a to politického aktivistu Johna Boka a bývalého jihočeského hejtmana Jana Zahradníka. Z nich by měla Poslanecká sněmovna zvolit ombudsmana v září.

První pokus na počátku července nevyšel. Tehdy se o křeslo ombudsmana ucházela bývalá Motejlova zástupkyně Anna Šabatová, předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, aktivista John Bok a bývalá poslankyně Eva Dundáčková (ODS).

Na zvolení veřejného ochránce práv mají zákonodárci 60 dnů, ovšem lhůta začala běžet v okamžiku, kdy se jim nepodařilo zvolit nového ombudsmana, tedy 9. července letošního roku.

Otakar Motejl, který funkci zastával jako vůbec první ombudsmana v historii ČR, zemřel na počátku letošního května. Krátce po jeho smrti se vyrojila celá řada jmen osobností, které by ho na postu veřejného ochránce práv mohly vystřídat.

Dalším bodem programu schůze horní komory bude i návrh školského zákona senátora Marcela Chládka (ČSSD). Podle něj by se mělo konání státních maturit odložit alespoň o tři roky. "Koncept nových maturitních zkoušek nebyl dobře přijat a všichni poukazují na stav jeho nepřipravenosti. Proto je potřeba státní maturity opět odložit a to na dobu alespoň tří let," píše senátor ve své důvodové zprávě. Účinnost realizace státních maturit by pak měla být odložena do 1. září 2013.

Karolina Brožová, Denisa Čermáková, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688