TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  16.08.2010 01:30:01

E15: Česká Spořitelna se zbavuje budov za miliardy korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká spořitelna se snaží prodat prostřednictvím svých dvou uzavřených fondů rozsáhlý balík komerčních i rezidenčních nemovitostí v hodnotě několika miliard korun, včetně například sídla T-Mobilu nebo Office Parku Nové Butovice. Informuje o tom pondělní vydání deníku E15.

Podle informací deníku E15 už fondy oslovily s nabídkou investory. A to v situaci, kdy na prodej není nejvhodnější doba od začátku krize totiž klesla hodnota nemovitostí zhruba o pětinu. Proč chce přesto prodávat, banka neuvedla.„Tuto informaci nebudeme komentovat,“ sdělila mluvčí banky Kristýna Havligerová. Budovy přitom realitní fondy pořídily v období těsně před krizí, tedy na cenovém vrcholu.

Už během loňského roku Česká spořitelna odepsala ve svém účetnictví z hodnoty svých podílů v obou fondech 2,3 miliardy korun. V uvedené nabídce investorům je celé portfolio kancelářských budov uzavřeného fondu Czech and Slovak Property Fund (CSPF). Soubor čtyř administrativních komplexů v Praze dosahuje hodnoty kolem dvou a půl miliardy korun. Pátý kancelářský objekt, Stodůlky, prodal fond letos na jaře libereckému podnikateli Petru Turkovi za 250 milionů korun. Podle správce aktiv tohoto fondu, kterým je společnost Czech and Slovak Investment Advisors (CSIA), stojí za nabídkou některých nemovitostí k odprodeji vyhledávání vhodných příležitostí.

„Důvodem není požadavek České spořitelny ani dalších investorů, kteří by chtěli uvolnit kapitál vázaný v našem fondu,“ tvrdí ředitel CSIA Lukáš Schirl. Možnost odprodeje celého balíku nemovitostí však připouští.

„Vedeme jednání o prodeji jednotlivých projektů. Připouštíme i prodej celého komerčního portfolia za předpokladu, že bude existovat poptávka po stabilním portfoliu diverzifikovaném mezi kancelářské a obchodní projekty v Česku i na Slovensku,“ uvedl Schirl. Před čtyřmi lety měl fond velké plány na obou trzích chtěl investovat přes deset miliard korun. Kromě komerčních nemovitostí investuje CSPF také do rezidenčních projektů, nyní například do Rezidence Sacre Coeur na pražském Smíchově.

Druhý fond, CEE Property Development Portfolio (CPDP), dává na trh také balík převážně kancelářských budov, například sídlo společnosti T-Mobile na pražských Roztylech či bytový a univerzitní areál Campus Park Stodůlky. Původním správcem fondu byla společnost SG Asset Management, patřící do Sekyra Group. Od této developerské firmy, která se nyní zbavuje řady svých projektů, také často nakupovala dokončené nemovitosti. Na seznamu nemovitostí k odprodeji figurují také bratislavské adresy. Mezi nimi je i pozemek pro druhou fázi převážně rezidenčního projektu Cubicon, jehož první etapu realizovala firma Sekyra Group. Česká spořitelna (ČS) není podle výroční zprávy většinovým vlastníkem zmíněných dvou fondů v CPDP drží desetiprocentní a v CSPF dvacetiprocentní podíl. Podle hlasovacích práv je však většinovým vlastníkem jejich majetku.

Spořitelna, podobně jako někteří developeři, založila pro realitní projekty uzavřené fondy. Ty mají výhodu, že z nich vlastník platí jen srážkovou daň 15 procent, nikoli daň z příjmu. Ministr financí Miroslav Kalousek nyní podle tisku zvažuje, že se daňová zátěž fondů zvýší.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688