TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.08.2010 08:01:32

Vládou plánovaná privatizace ohrožuje společnost, tvrdí iniciativa ProAlt

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ ProAlt nesouhlasí s programovým prohlášením vlády a hodlá proti vyslovení důvěře vlády bojovat. Hnutí podle pondělního prohlášení nesouhlasí především s plánovanou privatizací veřejných služeb, která prý může poškodit soudržnost společnosti.

"Pod heslem ´rozpočtové odpovědnosti´ se připravuje vláda společenské a ekologické neodpovědnosti. Vůči této vládní politice hodlá iniciativa nabízet principiální alternativy," řekla mluvčí iniciativy Jana Glivická.

Do pondělí podepsalo ustavující prohlášení „Společnost se škrtnout nedá“ přes sto signatářů. Patří k nim mimo jiné filosofové Václav Bělohradský a Erazim Kohák, sociolog Jan Keller, politolog Jaroslav Šabata, herečka Táňa Fischerová, spisovatelka Eva Kantůrková, výtvarný umělec Jiří David, ekolog Jan Beránek či religionista Ivan Štampach.

Iniciativa kritizuje nastupující vládu především za to, že vládou plánovaná privatizace veřejných služeb a statků ohrožuje soudržnost společnosti a dlouhodobě sníží kvalitu života velké části obyvatel.

"Stát se chce zbavovat pravomocí nad rozhodujícími oblastmi života společnosti, zejména vzděláváním, zdravotnictvím či důchodovým pojištěním. Nepovažujeme privatizaci veřejných služeb a veřejného prostoru za řešení, ale naopak za zdroj většiny sociálně-ekonomických a ekologických problémů současnosti," upozorňuje další z mluvčích Tereza Stöckelová.

ProAlt zdůrazňuje, že současná dluhová pozice České republiky je jednou z nejlepších v Evropě. Žádoucího cíle vyrovnaného státního rozpočtu musí být podle ProAltu dosaženo prostřednictvím výrazně progresivnímu zdanění, zprůhledněním veřejné správy a důsledným potíráním korupce.

"Cílem plánovaných reforem není dluhy splatit, nýbrž přesunout je z veřejných rozpočtů na účty domácností. Lidé budou nuceni zadlužovat se na školném, na zdravotní péči a mnozí z nich i na zaplacení základních potřeb," píše hnutí ve svém prohlášení.

Text hodlají členové iniciativy v úterý před zasedáním sněmovny rozdávat poslancům.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688