TNBiz (TN.cz)
Finance  |  10.08.2010 02:00:01

E15: Pojišťovny berou úspory bankám

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Bankovní skupiny mají nový trik, jak zabránit úprku klientů kvůli nízkým sazbám z vkladů, a to jednorázové investiční životní pojištění. Uvádí to úterní vydání deníku E15.

Prodej těchto pojistek, které většinou nabízejí minimální garantovaný výnos po uplynutí několika let, v prvním pololetí meziročně vzrostl o 73 procent. Většinu přitom realizovaly finanční skupiny, které pojistky prodávají přes pobočky sesterských bank formou takzvaných bankopojištění. Tento způsob prodeje je v řadě zemí kvůli etice zakázán.

Šéf České asociace pojišťoven Tomáš Síkora uvedl, že prodej jednorázových pojistek je v Česku v souladu se zákonem. „Klienti mohou ale být hodně rozčarováni, když budou chtít peníze po čase vybrat a zjistí, že tam mají výrazně méně, než tam vložili,“ upozorňuje Síkora. Pojištění totiž trvá stanovenou dobu a během toho se z pojistky strhává částka na rizikovou složku pojištění a také administrativní náklady. „Je ale pravda, že z principu jde spíše o spořicí než pojistný produkt,“ připouští. Podle něho se proto může stát „časovanou bombou“ kvůli zavádějícímu prodeji. Prodejci na přepážkách bank jej totiž často lidem nabízejí právě jako alternativu ke vkladům. Samy pojišťovny inzerují jednorázové pojistky pod názvem „vklad“ či „fond.“

Zatímco prodeje investičních pojistek rostou, objemy vkladů u velkých bank letos stagnují. Například šéf Komerční banky Henri Bonnet přiznal, že část klientů, která v KB vypovídala termínované vklady, přešla k sesterské Komerční pojišťovně. Ta je lídrem na trhu těchto pojistek, když jich v posledním roce prodala za pět miliard korun. Podle marketingového šéfa Komerční pojišťovny Lukáše Fridricha byl o úpis obrovský zájem, poslední tranše se prodala během čtyř týdnů.

Šéf makléřské firmy Insia Ivan Špirakus říká, že jednorázové investiční životní pojistky by ani v pojistných statistikách figurovat neměly, protože ji zkreslují. „Jsou to vkladové produkty, ne pojistné. Bankám se prodej vyplácí, protože ještě dostanou od pojišťoven provize,“ poznamenává. Jednorázové investiční životní pojistky tak svým charakterem konkurují hlavně zajištěným fondům, konzervativnějším podílovým fondům či třeba stavebnímu spoření. Jan Lener z Broker Consulting říká, že jeho síť má v nabídce dva tyto produkty, ale prodává je jen zřídka. „Ve většině případů lze najít produkt s vyšší přidanou hodnotou. Produkty jednorázového životního pojištění vznikají především pro interní sítě, aby jejich obchodní zástupci mohli nabízet alternativu k zajištěným fondům. Tato pojištění většinou neplní skutečnou pojistnou funkci, pojistné částky pro případ smrti jsou nízké,“ upozorňuje Lener.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688