Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  06.08.2010 09:04:03

ČR - maloobchod rostl díky pokračujícímu růstu prodeje aut

Maloobchod - červen 2010


Sezónně očištěné tržby vzrostly v červnu v maloobchodě včetně motoristického segmentu meziměsíčně reálně o 3,1 % a meziročně o 5,2 %. Meziroční vývoj tržeb bez očištění o 6,6 % byl ovlivněn zejména výrazným růstem prodeje motorových vozidel, prodej nepotravinářského zboží byl nejvyšší od března 2009.

* * *

Po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v červnu zvýšily meziměsíčně reálně o 3,1 % a meziročně o 5,2 %. Na celkovém meziročním přírůstku tržeb bez očištění o 6,6 % se nejvíce podílely při stejném počtu pracovních dní letos i loni tržby za prodej a opravy motorových vozidel, jejichž příspěvek k růstu představoval 5,6 p.b. (viz. tabulka č. 2).

* * *

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) se zvýšily meziměsíčně reálně o 6,7 % a meziročně o 17,0 %. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 18,7 %, v tom za prodej motorových vozidel se zvýšily o 22,1 % a za opravy klesly o 0,5 %. Prodej motorových vozidel rostl již několik měsíců, jednou z příčin ovlivňujících zejména podnikatelskou sféru byl nejspíše blížící se konec (červen 2010) zrychleného odepisování hmotného majetku. Svědčí o tom i vysoké nárůsty registrací nových osobních automobilů (o 13,8 %), zejména však nákladních automobilů (o 34,2 %) a autobusů (o 46,8 %).

* * *

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot (CZ-NACE 47) se sezónně očištěné tržby zvýšily meziměsíčně reálně o 1,6 % a meziročně o 0,6 %. Sezónně neočištěné tržby vzrostly meziročně o 1,4 %, což bylo nejvíce od prosince 2008. Za nepotravinářské zboží se zvýšily o 2,2 % (nejvíce od března 2009) a za potraviny o 1,4 %, za pohonné hmoty naopak klesly o 1,2 %.

Největší podíl na přírůstku tržeb v maloobchodě celkem měl maloobchod s převahou potravin, nápojů a tabákových výrobků v nespecializovaných prodejnách (+ 0,7 p.b.). Nejrychleji rostly tržby za prodej textilu a obuvi (o 10,0 %), prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (o 7,6 %) a počítačového a komunikačního zařízení (o 7,1 %). Dařilo se i specializovanému maloobchodu s výrobky pro domácnost (např. s elektrospotřebiči, nábytkem a souvisejícími výrobky, sklem a potřebami pro kutily (růst o 2,4 %) a s výrobky pro kulturu a rekreaci (o 2,1 %). Naopak pokles zaznamenal především maloobchod mimo prodejny, stánky a trhy (o 6,6 %), prodej použitého zboží (o 6,5 %), potravin ve specializovaných prodejnách (o 5,9 %) a farmaceutického a zdravotnického zboží (o 4,4 %).

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku byl 100,4 %. Výrazně vzrostly ceny pohonných hmot (o 15,2 %), podstatně méně pak ceny za léky a zdravotnické potřeby (o 1,3 %). Nejvíce se snížily ceny počítačových a komunikačních zařízení (o 8,3 %) a použitého zboží (o 5,3 %).

Podle údajů zveřejněných Eurostatem se v červnu sezónně očištěné tržby v maloobchodě (CZ-NACE 47) v EU 27 zvýšily meziměsíčně reálně o 0,1 %, meziročně po očištění o pracovní dny vzrostly o 0,5 %. Nejrychleji rostly tržby v Rumunsku (o 4,3 %), v Belgii (o 4,1 %) a ve Finsku (o 3,0 %), nejvíce se snížily v Litvě (o 8,7 %), v Bulharsku (o 6,8 %) a v Estonsku (o 4,1 %).

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.11.2021Tuzemský maloobchod hlásí pokračující růst spotřeby domácností Radomír Jáč (Generali Investment)
08.10.2021Maloobchod mírně roste, prodej aut stále klesá (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.12.2020Maloobchod klesá, prodeje aut rostou (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688