TNBiz (TN.cz)
Ostatní  |  05.08.2010 02:30:01

Ministerstvo práce zřejmě chystá změnu sociálního bydlení - dotace developerům by mohly skončit

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se s předsedou sdružení majitelů bytů Tomislavem Šimečkem shodl, že optimální by bylo nedávat dotace na stavbu sociálního bydlení developerům, ale poskytnout peníze přímo potřebným. Mediafaxu to sdělil Tomislav Šimeček.

Předmětem jednání mezi Drábkem a Šimečkem byl návrh nových úprav zákona o sociálním bydlení formou adresných dávek všem v nezaviněné nouzi. Návrh zákona o sociálním bydlení připravilo již před volbami právě Občanské sdružení majitelů domů (OSMD).

"S panem ministrem jsme se shodli na tom, že výstavba sociálního bydlení neřeší v podstatě nic. Ministerstvo pro místní rozvoj, které má tuto agendu na starosti, jich dokáže postavit asi 300 ročně. Jenže potřebných jsou statisíce," řekl Šimeček a dodal, že sociální byty neplní svůj účel, protože vytvářejí korupční prostředí a stěhují se do nich zejména ti, kteří mají prostředky na uplacení developera.

"Mnohem lepší by byla metoda přímých adresných dávek, které by dostávali lidé skutečně potřební. Ty by byly vypláceny formou jakýchsi voucherů, jimiž by mohlo být hrazeno jen bydlení. Majitelé domů by si pak tyto vouchery vyměnili za peníze," vysvětlil princip navrhované úpravy Šimeček. Výhoda tohoto systému by spočívala v tom, že potřební by nebyli limitováni existencí domů se sociálním bydlením, ale mohli by si vybrat libovolný byt s tržním nájemným podle svého vkusu.

"Jsme rádi, že se současná vláda rozhodla k řešení této problematiky sama cítí, že je potřeba věc řešit co nejdříve," komentoval setkání Šimeček.

Jednání se kromě ministra práce a sociálních věcí účastnil také předseda Výboru bytové politiky Zastupitelstva hl. m. Prahy Bohumil Zoufalík (ODS).

"Já jsem se toho jednání účastnil zejména proto, že jsem chtěl pana ministra upozornit na nezbytnost přípravy zákona o sociálním bydlení. My totiž stále nevíme, co to vlastně sociální bydlení je," objasnil Mediafaxu Zoufalík s tím, že takový zákon by měl být do určité míry protiváhou pokračující deregulace nájemného.

"Například jen v Praze máme 250 tisíc starobních důchodců, z nichž někteří přechod na tržní nájemné v roce 2012 nemusí zvládnout. Proto by definice sociálního bydlení měla existovat a ten systém by měl fungovat," dodal Zoufalík.

Další detaily této problematiky je nutné projednat s ministerstvem pro místní rozvoj. Šimeček potvrdil, že má již domluvenou schůzku s novým ministrem tohoto resortu Kamilem Jankovským (VV). Během této schůzky by kromě problematiky sociálního bydlení měly být řešeny i problémy současného občanského zákoníku a pokračující deregulace nájemného.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688