TNBiz (TN.cz)
Doprava  |  01.08.2010 20:36:00

ČT: České dráhy couvly od nevýhodné smlouvy kvůli slevám na jízdné

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - České dráhy (ČD) se urychleně a v tajnosti snaží rozvázat smlouvu, kterou uzavřely se společností Bohemia Rail na prodej zvýhodněných poukazů na zpáteční jízdenky v řetězci Globus. Uvedla to v neděli Česká televize (ČT).

Speciální akce měla drahám do vlaků získat zákazníky, smlouva je ale podle generálního ředitele Petra Žaludy pro dráhy nevýhodná. Po odhalení problému rezignoval šéf marketingového oddělení Aleš Ondrůj, uvedla ČT.

"Nevýhodnost spočívala v tom, že kdybychom chtěli teď zvednout cenu svého produktu, nemohli bychom ji zvýšit, museli bychom o tom s touto firmou vyjednávat," řekl pro ČT mluvčí drah Radek Joklík.

Při nákupu nad 300 korun si zákazník v Globusu mohl koupit za 250 korun rovněž zvýhodněný poukaz na zpáteční jízdné na jakoukoliv cestu po České republice. Ušetřil by tak stovky korun. Mezi cestou tam a zpět přitom mohl uplynout až týden.

Zatímco při podobné akci v prodejnách řetězce Lidl si dráhy všechno domluvily samy, v případě Globusu si na sjednání najaly externí firmu Bohemia Rail. Náměstek pro obchod a marketing ČD Miroslav Šebeňa pro ČT uvedl, že externí firma byla vybrána proto, že jednala rychleji, má větší dosah než České dráhy.

Ve smlouvě s firmou Bohemia Rail chyběla například možnost jednorázově upravit ceny poukazu, zkrátit lhůtu platnosti nebo smlouvu jednorázově vypovědět. "Náš pracovník tam provedl ve smlouvě úpravy, ale už tuto smlouvu nedonesl zpět k panu Ondrůjovi, ani k řediteli finančního oddělení, ani k řediteli právního odboru, a předložil ji rovnou dvěma členům představenstva. Ti byli samozřejmě uvedeni v omyl a smlouvu podepsali," popsal zdroj omylu mluvčí Joklík. Už 23. června proto generální ředitel Českých drah Petr Žaluda na schůzi představenstva přikázal smlouvu vypovědět.

Pracovník, který měl smlouvu na starosti, bude podle informací ČT potrestán důtkou a snížením osobního ohodnocení. Kromě této sankce dráhy žádný další trest pro nikoho dalšího oficiálně nepřiznaly, dva dny po odhalení problému ale rezignoval šéf marketingu ČD Aleš Ondrůj. Náměstek pro obchod a marketing ČD Šebeňa tvrdí, že odchod Ondrůje s pochybením při uzavírání smlouvy nesouvisí.

Dráhy se prodeje zvýhodněných poukazů přes problémy nevzdávají a s Bohemia Rail by měly během několika týdnů uzavřít novou smlouvu, dodala Česká televize.

Václav Kozák, kozak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přečtěte si také:

07.12.2020České dráhy: Nový jízdní řád 2021 v Pardubickém kraji pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
03.11.2019Slevy na jízdném (video) Ceskatelevize.cz (ČT)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688