TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  29.07.2010 19:59:00

CNG v testu osobních automobilů porazil benzinový motor, náklady na provoz byly nižší o 60 procent

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Stlačený zemní plyn (CNG) porazil v testu osobních automobilů dvou sériových Mercedesů B 180 benzinový motor, náklady na provoz na dlouhé cestě byly ve srovnání s konvenčním pohonem o 60 procent nižší. Ve čtvrtek o tom informovali pořadatelé čtyři tisíce kilometrů dlouhé srovnávací jízdy.

Členové testovacího týmu nebyli cvičenými testovacími jezdci, automobilovými novináři či profesionály na úsporné řízení, nýbrž laiky. Po 4 000 kilometrech a čtrnácti dnech na cestě, z toho více než 55 hodinách za volantem, je srovnání skutečně zajímavé. Řidiči vozů na pohon CNG se musí zaměřit na častější tankování. Síť plnících stanic je však v cizině překvapivě dobrá a Česká republika s výstavbou plnící infrastruktury zbytek Evropy dotahuje. Výkon CNG vozů zůstává nedotčen. Úspory jsou přitom značné. Zatímco náklady na benzin se u konvenčního vozu blížily 11 000 korun, vůz na stlačený zemní plyn těsně přesáhl hranici 4 500 korun a ušetřil tak téměř 6 000 korun, tedy až 60 procent nákladů.

Přestože modelová paleta automobilů na CNG stále roste, výběr je stále omezený. Přestavby konvenčních motorů na palivo CNG se však dle odborníků vzhledem k dnešnímu komplikovanému řízení spalovacího procesu nedoporučují. "Projekt potvrdil naše očekávání. CNG je plnohodnotnou alternativou. Uživatel sníží využitím automobilu na stlačený zemní plyn nejen emise CO2 až o čtvrtinu, ale hlavně i vlastní náklady o více než polovinu. Častější tankováni a jeho plánování je pouze snadnou věcí zvyku," poznamenal řidič jednoho z vozů Robert Vinický.

Oba vozy v rámci takzvané CNG Summer Ecotour 2010 projely nejen Česko, ale také Německo, Rakousko a Itálii. "Dali jsme si za cíl přesvědčit širokou veřejnost o praktické využitelnosti zemního plynu jako paliva v každodenním provozu a to i pro delší a provozně náročnější cesty," uvedl Vinický.

Robert Vinický se se svým kolegou Janem Kratochvílem připravovali na projekt zhruba půl roku. Trasu plánovali tak, aby věrně simulovala typickou letní dovolenou na čtyřech kolech a během toho hledali vhodné partnery projektu. Těmi se nakonec staly energetické společnosti E.ON a Pražská plynárenská. Pro Pražskou plynárenskou je využití zemního plynu pro pohon automobilů strategickým projektem. Nyní už naplno běží společný projekt s pražským magistrátem, týkající se převodu vozidel na svoz odpadu a čistících vozidel na pohon CNG. E.ON zase podporuje projekt y plynofikace vozů městské hromadné dopravy. Tak vznikla například v součinnosti se společností Commet Plus čerpací stanice v jihočeském Táboře a se společností OSNADO ve Svobodě nad Úpou.

"Technologie CNG je v současné době výborným mezistupněm v zajištění ekologického provozu vozidel a snížení emisí CO2. Předpokládá se totiž, že do budoucna ji nahradí technologie vodíkového pohonu a elektřiny," prohlásil člen představenstva E.ON Energie Jiří Šimek.

Výhody paliva CNG leží především v jeho nižší ceně v porovnání s palivem benzin nebo diesel. Cena stlačeného zemního plynu se v České republice se pohybuje okolo 22 korun za kilogram, na 100 kilometrů tak v případě testovacího vozidla s průměrnou spotřebou pět kilogramů připadají náklady ve výši 110 korun. Sériové automobily poháněné CNG jsou v České republice běžně v nabídce největších výrobců. Na českých silnicích se aktuálně pohybuje zhruba 2 000 CNG vozidel. V celé Evropě je pak dle Asociace CNG vozidel (NGVA) zhruba 1,1 milionu.

Motor spalující CNG je ve srovnání s motory spalujícími benzin nebo diesel šetrnější k životnímu prostředí: Při spalování CNG vzniká až o 75 procent méně oxidu uhelnatého a až o 25 procent méně oxidu uhličitého v porovnání s běžným zážehovým motorem; v porovnání se vznětovým motorem dochází ke snížení emisí pevných částí až o 99 procent. Zemní plyn se stává především z metanu (CH4). Pro využití ve formě automobilového paliva je nutné jej silně komprimovat. Tak je dosaženo delšího dojezdu na jedno naplnění tlakových nádrží.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688