TNBiz (TN.cz)
Finance  |  22.07.2010 09:41:01

PwC: Zhruba 70% firem letos očekává růst tržeb

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Průzkum společnosti PricewaterhouseCoopers ČR (PwC) mezi majiteli významných českých firem ukázal, že zatímco 60 procentům dotázaných loni klesly tržby, letos očekává 70 procent společností jejich růst. Shrnutí průzkumu firma zveřejnila ve čtvrtek.

Průzkum podle PwC ukázal klady i výzvy firem v rukou soukromých majitelů. Na jedné straně pružnost a lepší schopnost i v dobách krize hledat mezery na trhu a těžit z nich, na druhé straně větší finanční závislost na vlastních zdrojích a mnohdy existenční závislost na osobě majitele.

České firmy podle PwC potvrdily známou zkušenost, že krize je nejlepší období pro inovace a odvážné kroky. Mnohé z nich se tak dokázaly prosadit v oblastech, kam by se v době konjunktury přes konkurenci globálních korporací sotva „probojovaly“. Z toho pramení i optimistické hodnocení českých podnikatelů ve srovnání s konkurencí: na škále od 1 do 10 (1 = nejlepší pozice ve vztahu ke konkurenci) se většina majitelů vidí mezi 1 a 4.

„Optimismus českých společností je paradoxně do značné míry výsledkem hospodářské krize. Řada těchto společností již před krizí hospodařila rozumně a krizi využila jako příležitost omezit zbytečné náklady, zamyslet se nad podstatou svého podnikání a uvědomit si dlouhodobé zdroje hodnot. Nyní jsou připraveny na budoucí růst a expanzi,“ zhodnotil Jiří Moser, vedoucí partner PricewaterhouseCoopers ČR.

Z průzkumu dále vyplývá, že české podniky v rukou soukromého majitele zpravidla mají střednědobou písemnou strategii. Téměř dvě třetiny českých podniků má písemně zpracovanou strategii svého rozvoje, a to nejčastěji pro horizont tří let.

„Pro dlouhodobý úspěch a schopnost zvládnout příští hospodářské výkyvy a obtíže bude důležité, aby ponaučení z času krize zůstala živá i v čase růstu a expanze. Růst přinese nové výzvy potřebu větší formalizace a nastavení funkčních struktur a procesů. Je to možná paradoxní, ale naše zkušenost potvrzuje, že mnohé soukromé společnosti hůře zvládají vlastní růst než hospodářskou krizi,“ uvedla Věra Výtvarová, partnerka zodpovědná za služby pro soukromé společnosti, PricewaterhouseCoopers Audit.

Průzkum PwC také ukázal, že největší motivací k podnikání je pro české vlastníky touha po svobodě v rozhodování a vášeň pro předmět podnikání. Až za těmito silně osobními motivy se umístily faktory jako zajištění osobních či rodinných financí či úspěch a prestiž. Řada českých firem a jejich majitelů je poměrně mladá, takže o předání podniku ještě neuvažuje. Jen 16 procent zvažuje změnu vlastnické struktury v příštích dvou letech. V delším časovém horizontu očekává změnu vlastnické struktury téměř polovina respondentů. Z vlastníků, kteří o předání svého podniku uvažují, preferuje většina buď prodej strategickému investorovi (39 procent), nebo nástupnictví v rodině (35 procent). Závažným zjištěním je však skutečnost, že jen třetina vlastníků má připravený plán pro převzetí podniku pro případ nenadálé situace, např. pokud by vážně onemocněli či náhle zemřeli.

„Neexistence plánu pro případ krizové situace je poměrně rizikovým faktorem jak pro podnik samotný, tak pro nejbližší příbuzné vlastníka. Také nejasná představa o tom, jak vlastník hodlá s podnikem v budoucnosti naložit, může ve střednědobém horizontu představovat i značnou míru nejistoty pro potenciální nástupce, management i zaměstnance podniku,“ varovala Výtvarová.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688