TNBiz (TN.cz)
Hypotéky  |  21.07.2010 16:26:01

Konec státní podpory hypoték trh s byty příliš neovlivní, ohrozí ty, kteří už hypotéku mají

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Realitní trh v Česku se příliš nezmění ani v případě, že nová vláda zruší státní podporu stavebního spoření a hypoték, výrazně to ale poškodí hlavně ty, kteří si v poslední době koupili rodinný dům na hypotéku. Tvrdí to experti na reality, které oslovila agentura Mediafax.

"V globálu by se zrušení státní podpory na realitní trh v Česku neprojevilo nijak. Vliv by to mělo pouze na segment vlastnického bydlení. Obrovský problém by to způsobilo především lidem s hypotékou, kteří si ji vzali před nedávnem. Jako příklad uvedu člověka, který si s pomocí hypotéky pořídil před dvěma lety rodinný domek za pět milionů korun a nyní splácí 35 tisíc korun. Z toho zhruba 30 tisíc činí úroky, které hlavně v prvních letech představují podstatnou část splátek. V současnosti si může snížit daně právě o tyto úroky z hypotéky. Pokud by změna nastala, tak ročně přijde o desetitisíce korun," tvrdí ředitel Central Europe Holding a člen Asociace po rozvoj trhu nemovitostí Jiří Pácal.

Podle něj by to byla pro rozpočty domácností, které s takovým výpadkem v době rozhodování o hypotéce nepočítaly, obrovská rána. "Je to podobné, jako by se vám rozbila zároveň pračka, lednička i plynový kotel. To jsou vysoké jednorázové výdaje, se kterými rodinný rozpočet běžně nepočítá," upřesňuje Pácal.

Konec státní podpory může odradit zájemce o koupi bytu či domu od toho, aby si vzali hypotéku. V konečném důsledku by tak nižší poptávka mohla snížit i ceny bytů. "Cenu bytů vždy ovlivňuje více faktorů. Zrušení státní podpory by však mohlo být jedním z nástrojů, které budou tlačit ceny směrem dolů. Více by se to mohlo projevit například u rodinných domů," soudí Pácal.

Přestože by kvůli špatnému stavu státní pokladny zrušení státní podpory Pácal rozuměl, vnímá ho v tuto chvíli jako nesystémový krok. "Náš bytový trh potřebuje revitalizovat jako celek, tyhle dílčí kroky ničemu nepomůžou. Český trh je slabý, málo se tu obchoduje. Tohle opatření určitě počet transakcí nezvýší, naopak povede k dalšímu útlumu trhu," myslí si Pácal.

Prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný se domnívá, že zrušení státního příspěvku na stavební spoření i hypotéky by zasáhlo český trh s nemovitostmi spíše negativně. "Záležet bude hlavně na tom, jak se k tomu postaví média. Když budou lidi neustále přesvědčovat o tom, že jsou hypotéky bez státního příspěvku nevýhodné, tak tomu uvěří. Ale realita to moc nebude. Přesto si nikdo nevezme do ruky kalkulačku a nespočítá si, jak to doopravdy je," říká Novotný, podle kterého přijdou lidi maximálně o tisícikoruny ročně.

Jako negativní vnímá zprávy o možném ukončení státní podpory stavebního spoření a hypoték také prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a zároveň ředitelka realitní poradenské společnosti Knight Frank Zdeňka Klapalová. "Když se mění pravidla v průběhu něčeho, tak to nikdy není dobře. Na druhou stranu podporuji vládní úspory a chápu, že když stát nemá zdroje, tak musí hledat prostředky jak ušetřit všude. Lidé, kteří si budou chtít koupit nemovitost a budou na to mít peníze, si ji i bez státní podpory koupí. Tato investice bude mít smysl i nadále," prohlašuje Klapalová a dodává, že rozhodování zájemců o koupi rezidenčního bydlení se podle ní dramaticky nezmění.

Zrušení daňového zvýhodnění hypoték připustil premiér Petr Nečas (ODS) v posledním vysílání pořadu Otázky Václava Moravce, mluvil o tom též ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) v sobotním rozhovoru pro deník Právo. V platné koaliční smlouvě však takový návrh není, takže není ani příliš jasné, zda nakonec projde. Kalousek ho však předložit chce.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688