TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  21.07.2010 01:30:01

E15: Boj o sokolovské doly přitvrdil

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Boj o třicetiprocentní podíl Sokolovské uhelné (SU), třetí největší hnědouhelné společnosti v České republice, se dále přiostřil. Jak blíže rozvádí středeční vydání deníku E15, poté, co byla na poslední chvíli zastavena dražba akcií společnosti, se na scéně objevily očividně zfalšované dokumenty.

V těch je podle deníku výslovně uvedeno, že uhlobaron Jan Kroužecký, který několik let válčí se svými společníky Františkem Štěpánkem a Jaroslavem Rokosem, ovládá a řídí firmu Aqua Investments (AI) z karibského ostrova Nevis. Přitom kvůli dluhu 700 milionů korun, který Kroužecký u této firmy má a není podle vlastního přiznání schopen splatit, podala AI návrh na exekuci majetku Kroužeckého a exekutor Juraj Podkonický nařídil prodat jeho podíl v Sokolovské uhelné v dražbě.

„Je to úplný nesmysl, samozřejmě nejsem vlastníkem společnosti Aqua Investments. Jsem s ní spojen pouze jako její dlužník. Dokumenty jsou zjevnými falzifikáty a podávám kvůli nim trestní oznámení,“ brání se uhlobaron Kroužecký.

Štěpánek a Rokos, kteří Kroužeckého zcela odstavili od řízení Severočeské uhelné, uplatňují na jeho cenné papíry předkupní právo. Oba jsou přesvědčeni, že exekuce a dražba měly posloužit výhradně k tomu, aby Kroužecký mohl obejít omezení daná akcionářskou smlouvou o prodeji akcií třetím osobám a převést vlastní podíl na finančníka a majitele mosteckých dolů Pavla Tykače. Proto podali na Kroužeckého trestní oznámení a požadují, aby mu soud přikázal, že musí svůj podíl v SU prodat jim. Podle akcionářské smlouvy tak musí učinit prakticky pouze za podíl na nerozděleném zisku z minulých let. Na policii se obrátil i Kroužeckého právní zástupce Radek Bláha.

„Falzifikované dokumenty pravděpodobně souvisejí se soudními a trestními řízeními, která iniciovala společnost Sokolovská uhelná, respektive František Štěpánek nebo Jaroslav Rokos, ve snaze zabránit exekučnímu řízení vedenému společností Aqua Investments proti Janu Kroužeckému,“ uvedl Bláha.

Na kopiích dokumentů, které naznačují mocenskou vazbu Kroužeckého na Aqua Investments, je uvedeno faxové číslo Sokolovské uhelné a datum a čas faxování (pátek 25. června 2010 18.21 až 18.39). Na otázky, zda se někdo ze Sokolovské uhelné podílel na vzniku těchto dokumentů, případně s kým si společnost poslední červnový pátek tyto dokumenty po faxu vyměňovala, firma neodpověděla.

Texty z faxu SU obsahují údajný výpis společnosti Aqua Investments z obchodního rejstříku ostrovů Svatý Kryštof a Nevis, registrační list a stanovy společnosti Aqua Investments. Podle těchto záznamů je fyzickou osobou, která společnost ovládá, Jan Kroužecký. Registrační list je podepsán Johnem S. Millsem, registraci údajně provedl Charles D. M. Hamilton ze společnosti Caribbean Corporate Services. Fakt, že jde o falešné papíry, potvrzuje oficiální varování na internetových stránkách finančního regulátora ostrova Nevis. V něm je uvedeno, že se neznámé osoby pokusily provést několik obchodních transakcí na základě zfalšovaných dokumentů.

„Osoby John S. Mills a Charles D. M. Hamilton nám nejsou známy a nejsou oprávěny jednat ve jménu finančních autorit ostrova Nevis. Společnost Caribbean Corporate Services není registrační společností na ostrově Nevis a není oprávněna na ostrově Nevis provádět žádný byznys,“ je uvedeno ve varování z 23. června.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.10.2017Německo a Francie v jednání o brexitu přitvrdí Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688