iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  20.07.2010 15:22:29

10 pravidel úspěšného tradera: Jak vyzrát na trhy i sami na sebe, díl první


iPoint.cz

Jak se stát úspěšným obchodníkem? Otázka, kterou lze zodpovědět stejně snadno jako Jak se stát neodolatelným svůdcem žen, či naopak - dobrým manželem. Otázka, kterou začínají pofidérní brožury autorů-zlatokopů, kteří se živí obchodováním s ojetými auty. Otázka, jež je pokládána o to dychtivěji, o co méně na ni tazatelé sami čekají kloudné odpovědi. Nevděčná otázka, na níž každá seriózní odpověď působí neuspokojivě. Příběhy úspěšných traderů působí často až banálně: Hovoří povětšinou o respektování několika základních jednoduchých pravidel. „Respektování“ je zde ovšem ve významu snad až sektářském. Pojďme se podívat na desatero pravidel podle serveru Investopedia, jejichž dodržování vám sice nezaručí bezstarostnou budoucnost rentiéra, ale vaše šance na trhu se při jejich důsledném respektování nepochybně alespoň zvýší. Důležité je každé jednotlivé pravidlo, nicméně dodržováním desatera jako celku dosáhnete synergického efektu: Vaše úspěšnost se znásobí.

1) Vždy používejte obchodní plán! Ten je souborem pravidel, postihujících okamžik vstupu a výstupu z trhu a zásady money managementu. „S dnešními technologiemi je snadné otestovat nový obchodní nápad, aniž bychom riskovali své reálné peníze,“ píše server a přináší myšlenku tzv. backtestingu, tedy testování obchodního nápadu na historických datech. Pokud testování ukáže životaschopnost modelu, je plán připraven k reálnému použití. „Klíčové nyní je, držet se plánu,“ zdůrazňuje server. V životě začínajícího (rozuměj nedisciplinovaného) tradera ovšem nastane tisíc a jeden okamžik, kdy má pocit, že pokud pro jednou obchodní plán opustí, dosáhne vyššího zisku. Co dělat při takových choutkách? Odpověď je stále stejná: Držet se obchodního plánu a raději vypnout počítač a jít si zaplavat. Upřednostněním „ad hoc“ rozhodnutí vždy upřednostňujete krátkodobou, náhodnou úspěšnost před dlouhodobou, svým plánem logicky odůvodnitelnou úspěšností. Tedy: Držte své emoce na uzdě.

2) Chápejte své obchodování jako podnikání! Znáte to, pondělí večeře s manželkou, úterý kino s milenkou a v oba dva dny je alespoň jedna strana nespokojená a dříve či později skončí obojí. Tak jako v životě, se i v tradingu vyplácí, věnovat pozornost jedním směrem. Pokud budete brát trading jako hobby po svém zaměstnání, nekriticky vyhodnotíte jeho rizika a budete ztrátoví. Pokud budete brát trading jako své zaměstnání, budete frustrováni nepravidelností příjmů. „Jako trader jste podnikatel a vašim úkolem je maximalizovat svůj obchodní potenciál,“ uvádí Investopedia.

Desatero úspěšného tradera nevypadá vůbec složitě, ale... Čtěte na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688