Finmag (Finmag)
Stavební spoření  |  20.07.2010 13:42:52

Stavební spoření: Stát dal, stát vezme!

Podepsáno, hotovo. Máme novou vládu rozpočtové zodpovědnosti, jak si říkají ti nahoře. Všichni hýří úsměvy, všechny dohody se daří, koaliční smlouva je nejpodrobnější v historii. Samé důvody k optimismu. Jen aby nás ten smích brzy nepřešel. V seznamu úsporných opatření se totiž objevilo i dosud protěžované stavební spoření. Jaké jsou možné varianty vývoje?

Nová vláda se chystá zastavit zadlužování. Rýsují se obrysy dlouho nerealizovaných reforem a úsporných opatření. Také nás ale čeká řádná prověrka morálky politiků. Pokud neuspějí, zaplatíme skoro všichni. A to nikoli plíživě, po malých krůčcích, jak bývá dobrým zvykem.

Tentokrát půjde opravdu o hodně. I proto, že se v seznamu „věcí na odstřel“ ocitlo i dosud silně dotované stavební spoření. Produkt, který mnoho let táhne úspory konzervativních střadatelů díky státní podpoře. Produkt, na kterém má každý obyvatel tohoto státu, včetně důchodců a nemluvňat, uloženo průměrně 40 tisíc. Produkt, který dosud stál na jediném pevném sloupu postaveném z peněz daňových poplatníků.

Fifty-fifty!

Koalici se, jak laboratorní myšce, konečně podařilo najít cestu z bludiště zákonů: Metoda, jak snížit podporu stavebního spoření bez retroaktivity je na světě. Příspěvek dosud osvobozený od daně zdaníme. A když už, tak ať to stojí za to. Připadá vám padesát procent hodně? Ale jděte. Na počest dne daňové svobody si také můžete uspořádat oslavu vždy až z kraje léta. Půl roku na stát, půl roku na sebe. Hezky fifty-fifty.

Metoda „zdaň a nech zemřít“ je vskutku nápaditá. A přitom tak prostá, milý Watsone! Jak už to u skvělých nápadů ostatně chodí. Dokonce je tak dobrá, že umožňuje něco, na co se dřív nedalo ani pomýšlet. Otevřena totiž zůstala i vrátka k navrácení části toho, co stát na podporu stavebního spoření vydal v minulých letech, zpět do státního rozpočtu.

V zákoně o stavebním spoření se totiž objevují dva rozdílné pojmy: státní podpora a záloha státní podpory. A tady je jádro pudla. Stát totiž neposílá státní podporu na účet účastníka, ale zálohy na účet stavební spořitelny. Ze zálohy se podpora stává ve chvíli výplaty ukončené smlouvy.

Daň ze zálohy nebo daňpříspěvku?

Co to může znamenat v praxi? Že bude zatraceně záležet na formulaci příslušného zákona. Klíčové jsou především dvě možnosti, na které může dojít:

1. Danit se bude záloha na příspěvek ke stavebnímu spoření

Varianta, kdy budou daněny prostředky ve chvíli připsání na účet spořitelny a klient obdrží příští příspěvek snížený. O nic již připsaného ale nepřichází.

2. Danit se bude příspěvek ke stavebnímu spoření

Varianta, kdy dojde ke zdanění všech dosud připsaných záloh podpory v momentě jejich výplaty na účet klienta. Tedy až při ukončení smlouvy.

Obě varianty jsou zákonodárným procesem průchozí. A tak bude záležet jen na tom, na co si koalice skutečně troufne a co už si opravdu nedovolí. A v případě varianty dvě také na tom, jestli doba nabytí platnosti zákona umožní klientům reagovat.

Politická poprava

Osobně se přikláním k tomu, že ke zdanění již připsaných záloh nedojde. Pokud by si na něj koalice troufla, zabíjí si do vlastní politické rakve hřebík možná větší, než jakým byly slavné třicetikorunové poplatky ve zdravotnictví. Lidi zkrátka nemají rádi, když jim z účtu mizí peníze. Snesou tak ještě pomalé letité ukapávání po korunkách. Ale v řádu tisíců i desetitisíců naráz snese něco takového málokdo.

Stavební spoření je potřeba změnit. Pro příště v něm musí hrát větší roli spořitelny samotné než stát a jeho příspěvek, o který se tento produkt dosud téměř výhradně opíral. Není ale moudré ze systému vyhnat všechny střadatele naráz a nechat ho padnout. Což by v krajním případě mohla varianta dvě přinést.

Proto bych si na ni nevsadil. Politici nejsou sebevrazi. Chtějí být zvoleni i v příštím období. Ale nikdy neříkej nikdy. A nikdy nevěř politikovi. Napadá mě památný výrok prezidenta Zápotockého: „Naše měna je pevná a měnová reforma nebude.“ Nechme se překvapit, co pro nás vymysleli současní zachránci rozpočtů.

Autorem článku je Martin Moravec.

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688