TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.07.2010 12:11:01

Odboráři vysvětlili Nečasovi své priority v oblasti penzijní reformy

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) jednali ve čtvrtek s premiérem Petrem Nečasem o prioritách v oblasti reformy penzijního systému. Nečas přislíbil intenzivní komunikaci při přípravě reformy, odboráři jsou s úrovní jednání prozatím spokojeni.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil uvedl, že odboráři seznámili Nečase, které nedostatky shledávají ve stávajícím způsobu řešení penzijní reformy. "Nezdálo se nám příliš seriozní, že Bezděkova komise byla ustanovena tak, jak byla. Tedy že se jí v převaze přímo účastnili zástupci kapitálových fondů," řekl Zavadil. Upozornil, že převaha zástupců finančního sektoru v komisi avizovala nezbytně i výsledek práce skupiny.

Premiér odboráře ujistil, že výsledek Bezděkovy komise není finální a definitivní a ztotožnil se s pojetím výstupů komise jako mezičlánku při přípravě reformy. "Pro nás bylo příjemným překvapením ujištění premiéra Nečase, že výstup Bezděkovy komise není dogma a že je ochoten vyjednávat dál," řekl Zavadil. Je totiž třeba zajistit, aby konsenzus na reformě byl co možná nejširší, dodal.

Vítá, že Nečas slibuje intenzivní komunikaci s odbory při přípravě reformy. "Vláda Jana Fischera nastavila velkou laťku v komunikaci. Vláda Mirka Topolánka v rámci tripartity nekomunikovala, Petr Nečas nás ujistil, že s odbory komunikovat bude," řekl.

Podle Zavadila je třeba nyní při přípravě reformy vyčkat na nález Ústavního soudu a nadále v rámci vyváženější odborné skupiny reformu připravovat. Nová vláda by každopádně měla reformu penzijního systému zakotvit také ve svém programovém prohlášení.

Klíčovou prioritou odborů při přípravě penzijní reformy je zachování stávající sazby pojistného, protože to je jediná jistota, kterou důchodci podle ČMKOS mají. Je tedy třeba zachovat klíčovou roli průběžného důchodového pojištění, tedy minimálně na současných 28 procentech pojistného. "Plná váha vyvedení prostředků do soukromého sektoru se projevuje zvýšením veřejného deficitu. Budeme proto požadovat zachování sazby pojistného na hodnotě 28 procent," řekl vedoucí právního oddělení ČMKOS Vít Samek. Hranice může být v době ekonomického růstu flexibilnější.

Podle Samka je třeba také zachovat stávající systém valorizace a nenavazovat důchody pouze na ceny, protože kupní síla penzistů by se snížila.

Reforma penzijního systému by měla podle ČMKOS stát na využití 200 miliard úspor pro doživotní penze, na zajištění zaměstnaneckých důchodů a umožnění více investičních strategií.

Předseda OS KOVO Josef Středula zdůraznil, že se odboráři budou zabývat také rizikem prodlužování věku odchodu do důchodu. "Posunovat věk odchodu do důchodu nelze nekonečně, a to z fyziologických důvodů, ale také z hlediska pracovních podmínek. Týká se to nejen obtížné práce fyzické, ale také psychické," uvedl. Prodloužení věku odchodu do důchodu musí být podle jeho slov vyváženo novinkou, jako jsou předdůchody nebo podnikové penze. Poukázal na to, že žádný zaměstnavatel problematiku sníženého pracovního režimu osob starších 62 let zatím neřeší.

Velkým problémem je podle Středuly zaměstnávání osob starších 55 let. Třetí zásadní věc je vzdělávací systém, v rámci něhož není takřka rozpracován systém celoživotního vzdělávání. Zaměstnanci mají nyní podle Středuly prakticky minimální možnost a šanci, že je zaměstnavatel uvolní ke studiu, které přímo nesouvisí s oborem zaměstnancovy práce. Navíc takřka polovina populace si není podle průzkumů schopná spořit a investovat prostředky do sebevzdělávání a zvyšování kvalifikace, v době zavedení školného bude situace ještě obtížnější.

ČMKOS tedy uvítala ustavení a výstupy Poradního expertního sboru (PES), která se zabývá přípravou penzijní reformy, čili takzvanou Bezděkovu komisi II. Podle odborářů by se ve spolupráci s takovýmito expertními skupinami měli připravovat i další reformy v oblasti veřejných financí. Je nutné se vyvarovat některých nedostatků, které se u Bezděkovy komise projevily. Primárně jde o nevyváženost nebo o nedostatek času na systematickou práci, protože členové skupiny nebyli pro tuto práci uvolněni.

Odboráři tvrdí, že je nezbytné, aby penzijní reforma měla na zřeteli i sociální rozměr. Tvrdí, že současný náhradový poměr by měl být oslabený jen pro nezbytně nutnou, pak by se měl vrátit na současnou úroveň, včetně dodatkových důchodů by se měla dostat úroveň důchodů k hranici dvou třetin průměrného příjmu. Kromě toho je podle odborů nutné udržet funkci penzijního systému jako tlumiče chudoby seniorské populace.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688