TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.07.2010 17:41:06

Česko žádá, aby Kanada zrušila víza ještě před zavedením nových azylových procedur

Mediafax

PRAHA/OTTAWA (MEDIAFAX) - Česká vláda požaduje, aby Kanada zrušila víza pro Čechy ještě před zavedením nového přistěhovaleckého zákona. Agentuře Mediafax to ve středu sdělilo české ministerstvo zahraničí.

Kanadský parlament před týdnem schválil úpravu přistěhovaleckého zákona, která zjednodušuje, a tím i zrychluje azylové procedury. Kanadští představitelé to označili za odpověď na přistěhovalecké vlny z několika zemí (také z Česka), na které vláda v Ottawě reagovala zavedením víz.

"Reformy obsažené v zákoně jsou odpovědí na vlny žadatelů o azyl z bezpečných demokratických států. Kanada má jeden z nejštědřejších azylových systémů. Nové reformy musí podpořit ty, kteří jsou ve své zemi pronásledováni, oddělit je od těch, kteří zneužívají naši štědrost " řekl kanadský ministr pro přistěhovalectví Jason Kenney.

Nové procedury, které mají vyloučit falešné žadatele o azyl, se však budou uplatňovat až za 18 až 24 měsíců. Tento čas budou potřebovat kanadské instituce na přípravu nových postupů.

České ministerstvo zahraničí svůj požadavek na zrušení víz nechce se zavedením nového zákona spojovat. "Za zásadní výstup z našeho posledního dvoustranného jednání s Kanadou považujeme sdělení Kanaďanů, že rozhodnutí o revizi vízové povinnosti s Českou republikou nemusí čekat na úplné zavedení reformy (azylových procedur), to znamená, že může být učiněno do této doby," píše se v prohlášení, které Mediafaxu poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Filip Kanda.

"Česká republika se nikdy nesmířila se stavem, kdy čeští občané musí žádat při cestách do Kanady o vízum," zdůrazňuje prohlášení.

Víza pro Čechy přijíždějící do země javorového listu zavedla kanadská vláda loni v červenci. Přiměl ji k tomu vysoký počet žadatelů o azyl. Na přistěhovalecké a uprchlické komisi se navršilo téměř 3 000 žádostí o azyl od českých občanů - vesměs Romů.

Nynější azylové řízení je náročné a zdlouhavé. Kanadské přistěhovalecké komisi trvá až 18 měsíců než o žádosti rozhodne. Neúspěšní žadatelé se pak odvolají a případ se protáhne nejméně o další rok. Mezitím žadatelé pobírají finanční podporu a příspěvek na byt.

Pavel Jégl, jegl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688