TNBiz (TN.cz)
Reality  |  28.06.2010 03:30:06

Ministerstvo pro místní rozvoj chce nastartovat stavbu sociálních bytů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Výstavba sociálního a chráněného bydlení je podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) velmi pomalá, a proto žádá legislativní změny. Návrh opatření pro nastartování výstavby těchto bytů předloží ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška v pondělí vládě.

"Oproti původnímu očekávání bylo do konce roku 2009 u Státního fondu rozvoje bydlení uplatněno celkem pouze 19 žádostí o podporu na výstavbu 224 bytů, v letošním roce dosud 13 žádostí," uvádí MMR v oficiálním materiálu a dodává, že potenciální žadatelé o dotaci po prostudování podmínek často od původního záměru ustoupí.

V materiálu ministerstvo navrhuje, aby kritéria pro tyto byty nebyla stanovována na základě původního nařízení vlády, ale pouze podle vyhlášky, která specifikuje technické požadavky bezbariérových staveb. Dále MMR navrhuje, aby dosud platná podmínka, že roční příjem nájemníka takového bytu nesmí přesáhnout 0,4 násobek průměrné mzdy, byla změněna na 0,8 násobek a další podmínky týkající se opakovaného poskytování pomoci v hmotné nouzi a další budou zrušeny.

MMR navrhuje i změnu výpočtu nájemného. V současnosti nařízení udává maximální výši 43 korun za metr čtvereční a ročně se tato částka zvyšuje o inflaci. Nově má být stanoveno, že nesmí být vyšší než součin pořizovací ceny bytu snížené o poskytnutou dotaci a koeficientu 0,00333. Zvyšování nájemného o inflaci má být zachováno.

Novinkou pro potenciální investory má být možnost využití prostředků z programu Zelená úsporám, o kterém se nařízení v současné podobě nezmiňuje.

Od těchto změn si MMR slibuje vyšší chuť investorů k výstavbě tohoto druhu bytů pro sociálně slabé. Zároveň MMR na příští rok plánuje zvýšení rozpočtu o 1,5 miliardy korun, protože odhaduje, že v souvislosti s demografickým vývojem bude potřeba těchto bytů stále narůstat.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688