TNBiz (TN.cz)
Finance  |  24.06.2010 13:26:06

Ernst & Young: Ekonomická krize ještě zdaleka není zažehnána

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle nové čtvrtletní ekonomické prognózy společnosti Ernst & Young Eurozone Forecast sice žádnému členskému státu Evropské hospodářské a měnové unie bankrot bezprostředně nehrozí, nicméně ekonomická krize zdaleka ještě není zažehnána. Firma o tom informovala ve čtvrtek.

Odhad růstu HDP pro celou eurozónu se snížil na 0,8 procenta pro letošní rok a na 1,3 procenta pro rok 2011. Prognóza rovněž varuje, že pokud eurozóna neprovede řadu strukturálních reforem a neodstraní problémy, s nimiž se dnes potýká, může ztratit ve vývoji celé desetiletí. Jižní Evropě toto riziko hrozí dvojnásob. Vývoj ekonomiky v České republice ovlivňuje především situace v Německu a dalších velkých státech EU. S ohledem na výraznější ekonomický růst v těchto zemích se v roce 2011 očekává firma v České republice rychlejší růst HDP, a to tři proceta, v letech 2012 2013 pak růst 4 4,5 procenta.

„Kvůli krizi v důsledku zvyšujících se státních dluhů bude roční tempo růstu eurozóny během následujících pěti let o 1 až 2,5 procenta pomalejší než ve Spojených státech. A stejný dopad bude krize mít i na nezaměstnanost. Zatímco americká ekonomika vytvoří v letech 201014 více než 10 milionů nových pracovních míst, v eurozóně se míra zaměstnanosti prakticky nezmění,“ upozornila Marie Dironová, která se na přípravě čtvrtletních prognóz podílí jakožto senior konzultant Ernst & Young.

V důsledku poměrně drastických opatření na snížení schodku státního rozpočtu, která v květnu ohlásilo Řecko, Španělsko a Portugalsko, se ještě prohloubí dvourychlostní vývoj eurozóny. Na to upozornila již dubnová ekonomická prognóza Ernst & Young. Zatímco v ekonomicky nejsilnějších zemích (Německo, Francie, Nizozemsko a Belgie) by HDP měl v letech 201012 růst průměrně o 1,7 procenta ročně, pro jižní státy prognóza předpokládá ve stejném období 0,1procentní pokles. V důsledku tohoto vývoje se HDP na obyvatele v Řecku během pěti let od roku 2007 do roku 2012 sníží z hodnoty odpovídající 89 procent průměru eurozóny na 83 procent. Ve Španělsku to bude z 93 procent na 88 procent, což je úroveň z roku 1998.

„Na Jihu nepůjde o jeden či dva špatné roky, ale o řadu let, kdy ekonomika poroste buď jen velice málo, nebo bude dokonce klesat. Zatímco Irsko, které je často zahrnováno do skupiny problematických zemí, se na předkrizovou úroveň ekonomiky pravděpodobně vrátí již v příštím roce, Řecku, Španělsku a Portugalsku se to zřejmě podaří nejdříve v roce 2014,“ sdělila Dironová.

Naproti tomu výhled „severních“ států je podle ekonomické prognózy Ernst & Young poměrně optimistický, a to ze dvou hlavních důvodů. Prvním je, že země jako Německo nebo Nizozemsko jsou po letech výrazného zvyšování produktivity práce a omezování růstu mezd vysoce konkurenceschopné a díky tomu mají dobrou šanci, že zachytí masivní oživení globální ekonomiky a budou z něj profitovat. Druhým důvodem je fakt, že ačkoliv i tyto země musejí přijmout výrazná fiskální opatření, tamější vlády by mohly být schopny snižovat schodek státního rozpočtu, aniž by to brzdilo růst ekonomiky.

Česká ekonomika již tři čtvrtletí roste. Nicméně úzké obchodní a investiční vazby s EU, kam míří více než 85 procent českého exportu, její ekonomické oživení zpomalují. V loňském roce HDP v České republice klesl o 4,1 procenta, pro letošní rok se předpokládá mírný růst ve výši 1,7 procenta. Významný podíl na úspěšném ekonomickém růstu a zvyšování životní úrovně obyvatel v období před ekonomickou krizí měly zahraniční investice, především do automobilového průmyslu.

„Předpokládaný pomalejší růst eurozóny bude mít na českou ekonomiku negativní vliv, zvlášť s ohledem na předimenzované kapacity evropského automobilového průmyslu. Brzdou ekonomického oživení bude rovněž nutnost snížit schodek státního rozpočtu, který činil v loňském roce zhruba šest procent HDP a pro letošní rok se odhaduje na 6,5 procenta. Také vyšší míra nezaměstnanosti bude omezovat spotřebitelskou poptávku,“ sdělil Jan Fanta, partner Ernst & Young zodpovědný za podnikové poradenství a řízení rizik v České republice.

„Nicméně řecká krize a recese, se kterou se potýkají další jihoevropské státy, budou mít na českou ekonomiku jen omezený dopad. Výraznější ekonomický růst v Německu a dalších klíčových státech EU by měl vytvořit prostor pro další zvyšování českého exportu," dodal Fanta.

Prognóza Ernst & Young předpokládá, že koncem příštího roku klesne kurz eura na pouhých 1,05 USD. Poté jeho hodnota díky ekonomickému růstu eurozóny opět mírně posílí.„Obavy z bankrotu některých zemí eurozóny a jejich neochota řešit klíčové problémy tlačí kurz eura dolů. V současnosti se drží na jednom americkém dolaru 20 centech, což je nejnižší hodnota od počátku roku 2006. Letos ztratilo již téměř 20 procent své hodnoty,“ vysvětluje Marie Dironová.

Vzhledem k očekávanému slabému ekonomickému růstu a minimálním inflačním rizikům prognóza předpokládá, že Evropská centrální banka (ECB) nebude až do poloviny příštího roku hýbat s úrokovými sazbami.

Ekonomické odhady a analýzy ve čtvrtletní prognóze společnosti Ernst & Young Eurozone Forecast byly zpracovány na základě modelu vytvořeného pro ekonomiku eurozóny přímo Evropskou centrální bankou (ECB).

Ernst & Young patří mezi nejvýznamnější celosvětové firmy poskytující odborné poradenské služby v oblasti auditu a daňového, transakčního a podnikového poradenství.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688