TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.06.2010 08:01:01

FOCUS: Fischerova vláda byla skrytá velká koalice, soudí politolog

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Kabinet Jana Fischera byl skrytou velkou koalicí ČSSD a ODS. Všechny klíčové kroky byly učiněny se souhlasem obou velkých stran, které si již při sestavování vlády rozdělily sféry vlivu, rekapituloval více než roční mandát kabinetu před podáním jeho demise politolog Josef Mlejnek.

"Tato vláda byla v podstatě skrytou velkou koalicí ČSSD a ODS, které si jasně rozdělily sféry vlivu už při jmenování jednotlivých ministrů," řekl Mlejnek.

Politolog poukázal na to, že kabinet neučinil žádné důležité reformy. Neměl k nim totiž ani mandát, závažná rozhodnutí stejně byla závislá na souhlasu socialistů a občanských demokratů. "Problém byl, že tato vláda byla dočasná, její dočasnost se ale nakonec protáhla na více než rok. Ministři své role v podstatě plnili dobře, ačkoli v řadě případů byli až moc opatrní. Na druhou stranu se jim nedají vytknout žádné velké přešlapy," dodal Mlejnek.

Politolog ale odmítá, že by byl na jednotlivé ministry činěn enormní nátlak od politických stran, které je nominovaly. "Výjimkou byla Strana zelených, která se pak z vlády zcela stáhla. Důvodem jejího jednání ovšem byly spíše volby, snažila se na sebe upozornit před voliči," uvedl.

"O nátlaku se jinak v zásadě mluvit přímo nedá, protože mezi ministry a jejich mateřskými stranami nebyly konflikty. Napětí vznikalo až tehdy, když rozhodnutí ministrů mohlo ohrozit zájmy druhé strany, nebo když například kandidoval ministr Pecina za ČSSD ve volbách, což prý bylo proti původní dohodě," dodal Mlejnek.

Politolog Jan Kubáček ocenil, že Fischerův kabinet fungoval jako zklidňující tmel české politické scény. Zvláště cenné to podle něj bylo v podmínkách, kdy boje zuřily v Poslanecké sněmovně i v době předvolebních kampaní mezi jednotlivými stranami. Kubáček také řekl, že se vládě podařilo odstranit napětí mezi kabinetem a prezidentem Václavem Klausem, které panovalo v době působení vlády Mirka Topolánka.

"Celkově to byla vláda velice kultivovaná, hledala konsenzus a smír, než že by šla do konfrontace," uvedl Kubáček. Vyzdvihl, že vláda kultivovaně reprezentovala Česko také v zahraničí. Efektivní byl také způsob, jakým ministr financí Eduard Janota uvedl do povědomí Čechů nebezpečí prohlubování schodku veřejných financí, míní politolog.

Kubáček ovšem souhlasí s Mlejnkem, že v řadě případů vláda a její jednotliví ministři postupovali příliš opatrně. "Pakliže hrozil konflikt, raději kabinet ustoupil. To se ovšem v dlouhodobém horizontu praktikovat nedá," podotkl Kubáček.

Za nejslabší články Fischerova týmu považuje Kubáček šéfa Legislativní rady vlády ministra Pavla Zářeckého a ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského. "Tyto dvě osoby byly příliš nevýrazné," míní politolog. Záporně hodnotí Kubáček také ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou. "Její přístup byl nejméně profesionální," konstatoval. Vyzdvihl naopak ministra financí Eduarda Janotu.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688