Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  18.06.2010 10:15:02

ČNB: Český finanční sektor je zdravý a odolný vůči rizikům

Český finanční sektor je zdravý a zůstává podle výsledků zátěžových testů odolný vůči tržním, úvěrovým i dalším rizikům. Ani v jednom zátěžovém scénáři se žádný sektor jako celek nedostává pod kritické hodnoty příslušných kapitálových ukazatelů solvence. Nelze však podceňovat možný dopad horšího než očekávaného vývoje v ekonomice, vyplývá z dnes zveřejněné Zprávy o finanční stabilitě 2009/2010.

Stabilita českého finančního systému je dobrá a je potěšující, jak se finanční instituce vyrovnávají s krizí. Náročné a komplexní testy nás utvrzují  v tom, že ani výrazně nepříznivé podmínky by stabilitu finančního sektoru neměly ohrozit,“ uvedl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Základem vysoké odolnosti českého finančního systému je skutečnost, že finanční instituce vstoupily do období recese s příznivou výchozí situací a v jejím průběhu byly schopny vytvářet kapitálový polštář. Silná pozice bankovního sektoru je podepřena nejen solidní rentabilitou, ale také dobrou bilanční likviditou, vysokým poměrem vkladů na úvěrech, nízkým podílem úvěrů v cizích měnách, nezávislostí na vnějším financování a zejména dostatečnou kapitálovou přiměřeností.

Rizika pro finanční stabilitu ovšem zůstávají zvýšená a silná. Hlavním rizikovým scénářem pro českou ekonomiku a tím i finanční sektor v  následujících dvou letech je obnovení recese u jejích největších obchodních partnerů a následné zpomalení domácí ekonomické aktivity. Ekonomické oživení probíhající od poloviny roku 2009 je totiž křehké, neboť vychází nejen z obnovené důvěry privátního sektoru, ale i z razantních podpůrných kroků hospodářských politik.

Druhým klíčovým rizikem je zhoršující se fiskální vývoj v mnoha zemích včetně ČR. V tomto ohledu se považuje za aktuální hrozbu zejména přenos obav ohledně schopnosti financovat vládní dluh v kriticky zadlužených zemích na další země, jejichž veřejné finance vykazují rovněž dílčí znaky potenciální neudržitelnosti.

Odolnost domácího finančního systému vůči těmto a dalším rizikům byla testována pomocí zátěžových testů bank, pojišťoven a penzijních fondů za použití tří scénářů budoucího vývoje s názvy Základní scénář, Návrat recese a Ztráta důvěry. První scénář reprezentuje vývoj, který považuje ČNB za nejpravděpodobnější. Další dva alternativní scénáře jsou charakteristické značným propadem ekonomické aktivity a vedou ke zvýšení rizika nesplácení úvěrů v sektorech domácností a podniků.

Tomáš Zimmermann

Odbor komunikace ČNB

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688