TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  17.06.2010 11:11:13

Skupina J&T loni zvýšila zisk meziročně o devět procent na 115,6 milionu eur

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Skupina J&T dosáhla v roce 2009 čistý zisk ve výši 115,6 mil. EUR (zhruba 2,98 mld. ), což představuje meziroční nárůst o devět procent. Jak firma informovala ve čtvrtek, vyplývá to z auditovaných konsolidovaných výsledků (IFRS) za rok 2009.

Hodnota vlastního kapitálu ke konci loňského roku vzrostla o 23 procent na 663,1 mil. EUR (asi 17,07 mld. ). Podle předběžných výsledků za první čtvrtletí letošního roku navázala Skupina J&T na tyto výsledky čistým ziskem 48,6 mil. EUR (asi 1,25 mld. ). Skupina J&T v letošním roce také plánuje vyplacení dividendy přibližně ve výši 63 mil. EUR (1,62 mld. ).

Čistý úrokový výnos za rok 2009 dosáhl výše 25,4 mil. EUR (654 mil. ), za první čtvrtletí letošního roku pak 12 mil. EUR (309 mil. ).

„Nárůst čistého úrokového výnosu za tato období byl podporován jak růstem objemu poskytnutých úvěrů, tak i růstem úrokových marží,“ komentuje výsledky Miloš Badida, finanční ředitel a člen představenstva J&T Finance Group. „Za úspěch považujeme také skutečnost, že se nám daří udržovat a dále posilovat podíl úrokové marže na výsledcích Skupiny J&T, a to i přes to, že v loňském roce vzrostly opravné položky k úvěrům o 61 mil. EUR (asi 1,57 mld. ). Ve středně až dlouhodobém horizontu však věříme v návratnost těchto úvěrů,“ dodal Badida.

Důležitou součástí výsledku Skupiny J&T za rok 2009 byl zisk z obchodování na finančních a kapitálových trzích ve výši 54,6 mil. EUR (asi 1,41 mld. ), plynoucí především z obchodu s cennými papíry. V prvním kvartálu roku 2010 došlo k akceleraci růstu zisku z obchodování až na úroveň 46,4 mil. EUR (asi 1,19 mld. ) a k dalšímu výraznému zhodnocení investic do cenných papírů.

Bilanční suma k 31. 12. 2009 dosáhla 4,47 mld. EUR (asi 115 mld. ) a meziročně tak vzrostla o 29 procent. Zároveň se Skupině J&T v průběhu roku podařilo posílit svojí likviditu. Objem volných finančních prostředků tak meziročně vzrostl o 48 procent a překonal hranici 517 mil. EUR (asi 13,31 mld. ), což představuje 12 procent celkového majetku Skupiny J&T. Tento trend byl zachován také v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy došlo k růstu bilanční sumy na 4,65 mld. EUR (asi 120 mld. ) a také k dalšímu posílení likvidity. Hodnota vlastního kapitálu pak dosáhla výše 739,7 mil. EUR (asi 19,05 mld. ). V loňském roce došlo také k nárůstu objemu poskytnutých úvěrů o 21 procent na 1,85 mld. EUR (asi 48 mld. ) a objemu přijatých vkladů o 14 procent na 2,47 mld. EUR (asi 63,6 mld. ). Tento nárůst trval i v průběhu prvních třech měsíců letošního roku.

Skupina J&T očekává, že v průběhu druhého až třetího čtvrtletí roku 2010 dojde k prodeji společnosti East Bohemia Energy Holding Limited, vlastníka podílů zejména ve společnostech Elektrárny Opatovice, Pražská teplárenská a Energotrans do společnosti Energetický a průmyslový holding limited. V bilanci Skupiny J&T se tato transakce projeví snížením hodnoty aktiv a jednorázovým nárůstem zisku.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688