TNBiz (TN.cz)
Finance  |  14.06.2010 04:00:06

E15: UniCredit Bank chystá velké stěhování

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Čtvrtá největší tuzemská banka, UniCredit Bank, si hledá nové sídlo. Prostřednictvím realitní poradenské firmy DTZ poptává téměř 25 tisíc metrů čtverečních v nové budově, favoritem tendru je budova Filadelfie v pražském BB Centru. V pondělním vydání o tom píše deník E15.

Na pražském kancelářském trhu jde podle E15 aktuálně o největší zakázku. „UniCredit Bank v současné době analyzuje jednotlivé nabídky. Definitivní vyjádření k výběru by mohlo padnout během několika měsíců, pravděpodobně ne dříve než za tři měsíce,“ sdělil mluvčí banky Tomáš Pavlík.

Podle informací deníku E15 je už nyní jednoznačným favoritem tendru budova Filadelfie v pražském BB Centru, jejíž výstavbu developerská firma Passerinvest v současné době dokončuje. Bankou, která výstavbu projektu financuje, je právě UniCredit. Filadelfie bezmála s 30 tisíci metry čtverečními kanceláří bude jediným letos dokončeným velkým administrativním projektem v Praze. Je také jediným objektem, který developer staví spekulativně bez předem sjednaného nájemce. Banky totiž v posledních dvou letech odmítají půjčit peníze na spekulativní výstavbu. Passerinvest se k probíhajícím jednáním s UniCredit Bank odmítl vyjádřit.

Banka zároveň řeší, jak naloží se svými třemi budovami v centru Prahy. Nejpravděpodobnější je prodej kancelářských objektů v Revoluční a na náměstí Republiky. Otázkou je, zda se podaří najít kupce pro architektonicky cenný palác bývalé Živnobanky v ulici Na Příkopě. „Prodat ho bude samozřejmě velice složité. Hotel tam udělat nelze, muzeum by na to nemělo prostředky. Je to památkově chráněná budova. Možná si budovu Na Příkopě necháme,“ uvedl už dříve šéf banky Jiří Kunert.

UniCredit není jedinou bankou, která chystá velké stěhování. Ve finále je tendr Komerční banky, jež chce napřesrok sestěhovat několik stovek svých zaměstnanců z neobchodních provozů. Podle dosavadního průběhu soutěže jim postaví nový objekt o 15 tisících metrech čtverečních buď firma Hochtief Development v Letňanech, anebo Finep ve Stodůlkách. Svá hlavní centra v Praze Na Příkopě a na Václavském náměstí si hodlá Komerční banka ponechat. Naopak své tři nemovitosti v Libni, Holešovicích a Vršovicích se už snaží prodat prostřednictvím poradenské společnosti Knight Frank.

Jak uvádí nejnovější zpráva realitní společnosti Cushman & Wakefield, zájem bank o pronájem nových kanceláří ožívá na řadě významných trhů. Od října 2009 do letošního března si banky v Evropě pronajaly přes 400 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Je to téměř dvojnásobek oproti předešlým šesti měsícům. Dvě třetiny transakcí proběhly v předních bankovních lokalitách v Paříži a Londýně. Největším obchodem byl pronájem 80 tisíc metrů čtverečních bance Crédit Agricole v Paříži.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688