TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  10.06.2010 10:41:01

Podle Agrární komory bude letošní úroda až o 15 procent nižší než loni

Mediafax

PRAHA/VĚTRNÝ JENÍKOV (MEDIAFAX) - Podle odhadu prezidenta Agrární komory ČR (AK) Jana Veleby bude letošní sklizeň zrnin v ČR v porovnání s loňským rokem o 10 až 15 procent nižší. Uvedl na Obilnářském fóru ve Větrném Jeníkově na Havlíčkobrodsku.

To podle jeho slov dává předpoklady pro vyšší farmářské ceny obilí. Důvody pro možný růst cen existují podle prezidenta AK i ve světě. Odhad letošní světové produkce je totiž díky poklesu osevních ploch o jedno procento nižší o 1,5 procenta. Kromě toho došlo podle Veleby u silně exportujících zemí ke snížení zásob a jejich doplnění by mohlo mírně oživit trh. „Ve středoevropském regionu bude mít vliv špatná situace v Polsku, v Maďarsku a na Slovensku díky rozsáhlým záplavám a dále díky masivním dešťům na rozsáhlém území střední Evropy, které poškodily zejména jarní osevy. Východní Evropa, která má díky nízkým stavům dobytka nadprodukci, by neměla místní ani světový trh příliš negativně ovlivnit, protože porosty jsou postiženy těžkou zimou například Ukrajina zaorala milion hektarů pšenice a 200 tisíc hektarů řepky,“ podotýká Veleba. Prezident také poukázal na údaje Národní zemědělské statistické služby ministerstva zemědělství USA, podle nichž by měla průměrná farmářská cena potravinářské pšenice v této sezóně dosáhnout 4,90 USD za bušl. „Při přepočtu kurzu dolaru 21,50 koruny představuje cenu 3 790 korun za tunu potravinářské pšenice,“ konstatoval Veleba.

Podle výkonného ředitele Českomoravského sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu Jiřího Zedníka ale nelze údaje o nižší produkci přeceňovat. „Rusové sice hlásili poškození asi 15 procent jařin, to ale není rozhodující. Naopak máme informace, že se Rusko i Ukrajina chystají letos vyvézt zhruba 20 milionů tun obilí a Kazachstán dalších 12 milionů,“ podotýká Zedník. Velký posun v cenách tak představitel organizací, které s obilím obchodují, nepředpokládá. Nasvědčuje tomu i aktuální vývoj světových cen pšenice. Podle analytika společnosti Colosseum Františka Brzy se počátkem tohoto týdne propadla cena pšenice na Chicagské komoditní burze na tříleté minimum a dosáhla 4,35 USD za bušl. V průběhu posledního týdne oslabila pšenice o 4,8 procenta a dále oslabuje. Jedním z důvodů je přitom zvýšení odhadů produkce ozimé pšenice v USA.

Podle ministerstva zemědělství by přitom neměl být propad produkce obilovin a zrnin obecně v ČR letos tak dramatický, jak tvrdí agrární komora. Při normálním průběhu počasí očekává ministerstvo celkovou letošní sklizeň obilovin včetně kukuřice ve výši 7,5 až 7,7 milionu tun. V loňském roce se přitom sklidilo v ČR celkem 7,832 milionu tun obilovin a zrnin. „Předběžné výsledky našeho šetření k dnešnímu dni hovoří o lokálním poškození záplavami v celkovém odhadovaném rozsahu 34 822 hektarů, což představuje 3,08 procenta poškozené zemědělské půdy v ČR. Ve finančním vyjádření představují tyto škody sumu asi 285 milionů korun,“ uvedl ministr Jakub Šebesta.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688