Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.06.2010 10:19:16

ČEZ předal dokumentaci EIA k dostavbě elektrárny Temelín na MŽP

Společnost ČEZ dnes předala na Ministerstvo životního prostředí dokumentaci vlivů záměru „Nový jaderný zdroj v lokalitě Temelín včetně vyvedení výkonu do rozvodny Kočín“ na životní prostředí. Jedná se o další krok v procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), který navazuje na zjišťovací řízení a jeho závěry.

Příprava více než pětisetstránkové dokumentace EIA se dvěma tisící stránek příloh a odborných studií trvala 15 měsíců. Na jejím zpracování se podílelo 200 odborníků z řady renomovaných institucí jako například Ústav jaderného výzkumu Řež, a.s., divize Energoprojekt, Český hydrometeorologický ústav, Ústav fyziky atmosféry Akademie věd ČR či Výzkumný ústav vodohospodářský TGM. V dokumentaci je hodnocen vliv dostavby na životní prostředí. Posuzují se například vlivy na veřejné zdraví, vlivy na živočichy a rostliny, ekosystémy, půdu, horninové prostředí, vodu, ovzduší, klima a krajinu, přírodní zdroje, hmotný majetek či kulturní památky.

„Při zpracování dokumentace jsme vycházeli z předloženého oznámení záměru, cíleně zpracovaných podkladových studií, znalostí a odborných zkušeností našich zaměstnanců. Současně jsme využívali podklady z Programu sledování vlivu Jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. Ten probíhá od roku 2000 a sleduje vliv provozu elektrárny na různé složky životního prostředí,“ představuje přípravu dokumentace, která dohromady váží 25 kilogramů, její zpracovatel RNDr. Jan Horák ze společnosti SCES – Group, spol. s r.o., která dokumentaci zpracovala.

Proces EIA je řízen Ministerstvem životního prostředí. Jeho účelem je před vlastní realizací zjistit, popsat a komplexně vyhodnotit předpokládané vlivy připravovaného záměru na životní prostředí a veřejné zdraví ve všech rozhodujících souvislostech a získat tak odborný podklad pro vydání navazujících povolujících rozhodnutí. V České republice je jedním z nejdůkladnějších a nejdelších při schvalování nových zdrojů v Evropě. Například kompletní administrativní schvalování jaderné elektrárny ve francouzském Flamanville trvalo včetně procesu EIA necelé dva roky. Celou délku povolovacího řízení v České republice na nový jaderný zdroj společnost ČEZ odhaduje minimálně na pět. Nejméně polovinu bude tvořit právě proces EIA.

V další fázi procesu EIA bude dokumentace rozeslána dotčeným územním samosprávným celkům (Jihočeský kraj a dotčené obce) a příslušným správním úřadům. „Pro Rakousko a Německo byla dokumentace přeložena do němčiny a v tomto znění jim bude Ministerstvem životního prostředí předána. Česká veřejnost se bude moci s dokumentací po jejím zveřejnění seznámit na dotčených obcích a rovněž v elektronické podobě na webových stránkách společnosti ČEZ a v Informačním systému EIA. V tištěné podobě bude dokumentace také volně přístupná na Informačním centru Jaderné elektrárny Temelín,“ říká k dostupnosti dokumentace Iva Kubáňová, manažerka útvaru Kvalita a bezpečnost.

 

Mimo proces EIA také pokračuje zadávací řízení veřejné zakázky na dodavatele „Dostavby JE Temelín“. To je ve fázi přípravy zadávací dokumentace. Do zadávacího řízení se kvalifikovali tři zájemci - AREVA NP S.A.S, konsorcium společností Westinghouse Electric Company LLC a Westinghouse Electric Czech Republic s.r.o., konsorcium společností ŠKODA JS a.s., JSC Atomstroyexport a JSC OKB Gidropress. Vítěz výběrového řízení by měl být znám na jaře 2012.

Společnost ČEZ předložila oznámení záměru EIA na Ministerstvo životního prostředí 11.7.2008 k provedení zjišťovacího řízení.

Dokumentace EIA je zpracovávána ve smyslu § 8 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění. Cílem dokumentace EIA je poskytnout základní údaje o záměru a dále provést zjištění, popis, posouzení a vyhodnocení předpokládaných přímých a nepřímých vlivů provedení i neprovedení záměru na životní prostředí tak, jak je požadováno zákonem. Dokumentace EIA je výsledkem práce skupiny odborníků specializovaných na jednotlivé oblasti životního prostředí. Zpracovatel dokumentace EIA musí být autorizovanou osobou ve smyslu citovaného zákona. Zpracování dokumentace EIA zajišťuje oznamovatel záměru, v tomto případě ČEZ, a. s.

 Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688