TNBiz (TN.cz)
Investice  |  28.05.2010 17:21:06

Investice ze zahraničí klesly vloni v Česku o polovinu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Objem přímých zahraničních investic do České republiky loni klesl na 52,2 miliardy korun oproti 110,1 miliardy z roku 2008. Ukazuje to Analýza vývoje ekonomiky ČR a odvětví v působnosti MPO za rok 2009, kterou v pátek zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na svých webových stránkách.

Ministerstvo v analýze tvrdí, že loňský propad zahraničních investic negativně ovlivnila vysoká výše splátek, které posílaly české pobočky svým zahraničním vlastníkům. Loňskou bilanci také negativně ovlivnila druhá polovina roku, která pokazila pozitivní vývoj v prvních šesti měsících roku 2009.

Pokles investic ze zahraničí zaznamenala i vládní agentura CzechInvest, prostřednictvím které do ČR doputovalo 17 miliard korun (meziroční pokles o deset miliard). Snížil se i počet investičních projektů na 186, meziročně klesl o 10 procent. To souvisí se stále častějším přílivem investic do výzkumu, vývoje a služeb, které však nejsou tak finančně náročné. Do základního kapitálu bylo loni v Česku investováno 25,8 miliardy korun, zatímco v předchozím roce to bylo 19,7 miliardy korun. Naopak z Česka byl vyplacen ostatní kapitál v objemu 49,4 miliardy korun. Pokud by tento odliv nenastal, tak by podle ministerstva firmy více investovaly do základního kapitálu i investic.

Nejvíce v Česku investovaly loni rakouské firmy (25,2 miliardy korun), belgické (23,4 miliardy korun) a společnosti ze Spojených států (14,2 miliardy korun, což je nejvíce od roku 2000).

Podle ministerstva došlo k poklesu investic ve většině odvětví. "K největšímu úbytku došlo v odvětví výroby radiových, televizních a spojových zařízení a přístrojů. V posledních letech dochází k trendu směřování investic do odvětví s vyšší přidanou hodnotou při současném poklesu jejich objemu. Zpracovatelský průmysl patří právě mezi odvětví s nižší přidanou hodnotou, což se vlivem hospodářské krize ještě zvýraznilo," stojí v analýze.

Výraznou výjimkou byly nemovistosti a služby pro podniky, kam zahraniční kapitál přilil 22,5 miliardy korun (oproti 6,5 miliardy v roce 2008).

Propad investic způsobila hospodářská krize, kvůli níž firmy šetří a omezují investice. Analýza tvrdí, že Česko nyní prochází nejhorším hospodářským útlumem za poslední desetiletí.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688