TNBiz (TN.cz)
Investice  |  22.05.2010 02:30:02

Pro české podnikatele se zájmem o investice v Polsku se otevřel nový konzulát v Bydhošti

Mediafax

BYDHOŠŤ (MEDIAFAX) - Pro české podnikatele, kteří mají zájem investovat v Polsku a spolupracovat s tamními firmami,se otevřel nový honorární konzulát v Bydhošti. Pomáhat jim je připraven konzul Dariusz Zimny, jenž má zkušenosti s dlouholetou spoluprácí s českými firmami v oblasti strojírenství a dopravní infrastruktury.

Slavnostního otevření konzulátu se v pátek v Bydhošti zúčastnili ministři zahraničí Česka a Polska Jan Kohout a Radoslaw Sikorki. „Jedná se z naší strany o krok, kterým se snažíme přispět k posilování a rozšiřování české přítomnosti a účasti v Polské republice, kterou považujeme za našeho strategického partnera,“ řekl Kohout s tím, že Česko má zájem nejen o prohlubování příhraniční spolupráce, ale má zájem o intenzivní kooperaci také v odlehlejších regionech.

Právě honorární konzulové jsou podle šéfa české diplomacie klíčovými aktéry pro upevňování a rozšiřování hospodářských kontaktů. „Honorární konzulové mají velký přínos znalostí místního prostředí a excelentními vazbami v regionu,“ uvedl Kohout.

Oblasti, v nichž již nyní probíhá spolupráce mezi českými a polskými podniky, jsou podle Kohouta například stavebnictví a budování dopravní infrastruktury. Velký potenciál však skýtají i další sektory průmyslu a služeb.

Honorární konzulát v Bydhošti je již čtvrtým, který Česká republika v Polsku otevřela. Fungovat bude vedle honorárního konzulátu v Poznani, Czestochowě a Vratislavi. Podle tisového mluvčího ministerstva zahraničí Filipa Kandy mohou honorární konzuláty efektivně kompenzovat skutečnost, že některé generální konzuláty musela Česká republika v Polsku z finančních důvodů uzavřít. Funkce honorárního konzula je pro země méně ekonomicky náročná, jedná se totiž o neplacenou čestnou funkci. Obvykle ji vykonávají osoby, které v místě působení samy podnikají.

„Na honorární konzulát se samozřejmě mohou obracet čeští občané v případě, že se dostanou do potíží a přebují pomoc zastupitelského úřadu, ale i ti, kteří mají zájem o spolupráci s polskou stranou. Honorární konzul bude napomáhat zejména při rozvoji hospodářské spolupráce, další záležitosti úředního nebo kulturního charakteru může delegovat na české velvyslanectví ve Varšavě,“ vysvětlila Irena Nimeřická, která na varšavské ambasádě zastává pozici velvyslaneckého rady.

„Jsem přesvědčen, že toto naše snažení a energie, které do prohlubování vzájemných vztahů vládáme, jsou důkazem toho, že Polsko pokládáme za našeho strategického partnera,“ dodal Kohout.

Bydhošť, hlavní město Kujavsko-pomořského vojvodství, leží v severním Polsku na řekách Visla a Brda. Rychle se rozvíjející město má takřka 400 tisíc obyvatel. Bydhošť se může pochlubit dynamicky rostoucím průmyslem, pravidelnými veletrhy firem, ale také vlastním vnitrozemským přístavem. Spolu se 45kilometrů vzdálenou Toruní je ekonomickým centrem severní části centrálního Polska.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688