TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.05.2010 15:03:00

Kovářová: V justici se musí propuštět

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Snižování stavů v justičních institucích je nutné pro zefektivnění soudních procesů a také aby se ušetřilo. Shodli se na tom hosté nedělního diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Rozpočet celé justice na tento rok je 22 miliard korun. Obávám se však, že nám jej ministr financí Eduard Janota ještě seškrtá. Kvůli úsporám se letos nerozjíždí žádné nové projekty, které byly plánované. Justice jede z posledních peněz a nemá rezervu na to, kdyby se něco stalo," upozornila ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Pokud se má šetřit, tak by se mělo šetřit všude. "Za rok jsem propustila 10 procent lidí a dokážu si představit další snižování stavu na ministerstvu," řekla.

Pavel Baxa, předseda Nejvyššího správního soudu má podobný názor. Odhadl, že nynější počet 3079 soudců by se mohl snížit až na 2 500 ve prospěch odborného administrativního aparátu, který je levnější a přinesl by vyšší efektivitu. Soudci by nebyli zavaleni administrativou a mohli se věnovat své práci.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský by ponechal snižování počtu stavů soudců na biologickém faktoru. "Nikdo soudce nebude zbavovat jejich soudcovského mandátu," dodal.

Hosté pořadu dále komentovali aktuální předvolební sliby politických stran v oblasti justice. "Nic jsem od programů stran nečekal, a nic jsem se také nedozvěděl," řekl Baxa s tím, že strany žádné řešení nenabízejí, jsou v tomto ohledu bezradné a omezují se jen na hesla a výkřiky. "Neřešení systémových otázek zároveň umožňuje, aby justice fungovala tak, jak si někteří přejí," upozornil Baxa.

Podle Rychetského jsou největšími neduhy české justice nepředvídatelnost a délka soudních řízení.

Daniela Kovářová připomněla, že pro svého nástupce na ministerstvu spravedlnosti připravila desatero zásad, které nazvala Justice bez bariér. "Jsou to doporučení pro mého nástupce. Ať již bude z jakékoli strany, neměla by jeho stranická příslušnost mít žádný vliv na justici. Součástí je i návrh výživného a dalších opatření," řekla.

Hosté pořadu se shodli na tom, že by měla být posílena role a vážnost okresních soudů, kde by celý soudní proces měl začínat. Poté by bylo možné zrušit vrchní soudy. Daniela Kovářová uvedla, že vážnost okresních soudů by měla být zvýšena také proto, aby soudci neutíkali na prestižnější místa na vyšší úrovni soudů. Podle Kovářové stoupl průměrný počet případů na soudce za poslední čtyři roky o jednu třetinu, ministryně to přikládá vyšší důvěře lidí v justici.

Během diskuse se aktéři debaty dotkli také protikorupčního balíčku ministra vnitra Martina Peciny, který sněmovna projedná v úterý. Ministryně spravedlnosti Kovářová pro něj na hlasování ve vládě ruku nezvedla. "Podle mě je to krok zpátky, který navíc obsahuje protiústavní prvky," zdůvodnila svůj postoj Kovářová.

S balíčkem nejsou spokojení ani Rychetský a Baxa. "Byl bych zdrženlivý k tomu, aby se dopředu slibovala beztrestnost za svědectví," kritizoval Rychetský navrhované zavedení institutu korunního svědka s tím, že nedokáže představit jeho legislativní zakotvení.

Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688