Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  13.05.2010 15:13:55

CFD: Obchodování s akciemi bez akcií

Globální finanční trhy nikdy nebyly tak přístupné individuálním investorům jako dnes. Vedle akciových trhů lze pro investice využívat CFD instrumenty, které přináší pákový efekt a naprostou flexibilitu. „CFD jsou výborný investiční instrument, je však třeba s ním zacházet obezřetně,“ říká

 

Jak byste CFD neboli Contract For Difference (kontrakt na vyrovnání rozdílů) definoval v odborné terminologii?

CFDs jsou finančním derivátem, tedy odvozeným finančním nástrojem od daného podkladového aktiva, tedy akcie, komodity nebo akciového indexu, na který se váže. Takže cena CFDs závisí na nabídce a poptávce podkladového aktiva, zrcadlí pohyb jeho ceny. Pokud je zakoupené CFD odvozeno např. od akcií Microsoft a tyto akcie rostou, hodnota CFD také roste. V porovnání s obchodováním samotného podkladového aktiva, např. akcií, jsou CFDs derivátem, který je možné obchodovat agresivněji, tedy i rizikověji. Na druhé straně lze s jeho pomocí i několikanásobně levněji zabezpečit jinou otevřenou (nebo plánovanou) transakci vůči ztrátám.

 

Mohl byste princip CFD přiblížit na nějakém příkladě i laikům?

CFD a akcie jsou ve stejném vztahu jako lidé a horkovzdušné balóny. Samotný člověk bez balónu letět nemůže. Na druhou stranu balón bez člověka ano. Když člověk do balónu nastoupí, může s ním stoupat i klesat, podle toho, na jakou dráhu se balón vydá. CFD a akcie fungují stejně. Cena samotného CFD nemůže růst ani klesat, ale cena samotné akcie ano. Když k akcii připojíme CFD, stoupá nebo klesá cena CFD spolu s ní. Proto je před obchodováním CFD důležité rozumět tomu, co ovlivňuje ceny podkladového aktiva.

 

Takže CFD umožňuje účastnit se obchodování s cennými papíry nebo komoditami bez jejich vlastnictví?

Přesně tak. Je to dohoda mezi prodávajícím a kupujícím, že prodávající zaplatí kupujícímu rozdíl mezi. Podkladovým aktivem mohou být akcie, komodity nebo třeba akciové indexy. Tento investiční instrument má všecky výhody obchodování s akciemi, aniž byste dané akcie museli vlastnit, a zároveň minimalizuje jejich nevýhody.

 

Proč tedy neinvestovat přímo do akcií, když CFD kopírují jejich vývoj? Proč místo toho obchodovat CFD?

Odpověď je jednoduchá: páka. Při obchodování CFD kontraktů lze využít pákového efektu, který zvyšuje zisky. Při koupi akcie se platí plná cena. Když akcie stojí $25, musí se za ní zaplatit $25. Pokud stojí $100, platí se $100. Při koupi CFD se platí pouze část ceny akcie, většinou pouze 10 % a zbytek půjčuje broker. Malý růst ceny akcií tak vyvolá velký výnos u CFD. Pozor ale, páka zvyšuje nejen zisky, ale i ztráty. Při obchodování s vysokou pákou se i při malých výkyvech ceny podkladového aktiva může rychle stát, že investor přijde o celou investici.

 

Proč by investor měl vůbec zvažovat investice do CFD?

Cílem obchodování s CFD je profitovat na cenových rozdílech mezi prodejem a nákupem. Při investování do CFD se spekuluje na pokles ceny akcií, lze je tedy využít v období, kdy je budoucnost růstu akcií nejasná. Tento investiční instrument je levnější, flexibilnější a umožňuje zaujmout sport pozice bez toho, aby si investor musel akcie nejdřív vypůjčit. Také bych zmínil, že zatímco počet akcií je pro každou společnost limitován, v případě CFD žádné takové limity neexistují. Dokud jsou ochotni nakupovat CFD a brokeři jsou ochotni se na obchodu podílet, pak neexistuje žádný limit na množství obchodovaných CFD.

 

Pro dobře připravené a věci znalé účastníky představuje obchodování s CFD velmi zajímavé příležitosti pro realizaci zisků, ale obecně je považováno za rizikové. Kterým investorům ho doporučujete využívat?  

CFD je vhodný především pro ty investory, kteří se chtějí zabezpečit proti ztrátě z otevřených pozic akcií nebo z vlastnictví jiných investičních nástrojů. Zajímavý je i pro ty, kteří chtějí spekulovat na pokles akcií.  Nesmím zapomenout na ty investory, kteří mají zájem o agresivnější způsob obchodování s možností větších zisků a ztrát.

 

 

Příklad pákového efektu
Představte si, že si koupíte CFD na akcii, která stojí $50, ale protože chcete využít výhody pákového efektu, zaplatíte pouze $5, tedy 10 % ceny akcie. Poté cena akcie vyroste z $50 na $55. Jak se to projeví na vašem obchoduCFD? Připomeňme, že CFD je kontrakt, který bere v úvahu rozdíl mezi cenami, který je v tomto případě $5. Pokud byste si koupili akcii, vydělali byste 10 %. S CFD, který stál $5, máte zisk ve výši 100 %. Malý růst ceny akcií tak vyvolá velký výnos u CFD. Vysokých zisků tak můžete dosáhnout, i když akciové trhy rostou jen pomalu. Je to velmi lákavý výsledek, ale páka také může působit proti. Pokud v tom samém případě cena akcie o $5 poklesne, ztratíte velkou část své pozice. Pokud akcie ztratí  

 

 

 Jak začít s CFD ?

1)      Prostudujte si dostupné informace na internetu a také odbornou literaturu (Jana Exelová – Začínáme s obchodováním CFDs, Magnet Press, 2010).

2)      Absolvujte semináře, kurzy, konzultace. V České republice je organizuje mnoho brokerů, a mnohé semináře jsou přístupné zdarma.

3)      Vyzkoušejte si obchodování CFDs na demo účtech formou profesionálního demo tradingu pro pochopení aspektů tohoto obchodování, rizik, řízení účtů a podobně.

4)      První investice si vyzkoušejte s přiměřeně velkým rizikovým kapitálem (min 10 tis. USD nebo ekvivalent v jiné měně).

5)      Naučte se rozumět tomu, jak fungují trhy, burza, ale predevším vaše emoce. Naučte se řídit svá rizika a obchodujte dle zásad pro profitní a bezpečné obchodování.

6)      Vyměňujte si zkušenosti s jinými investory na seminářích nebo online diskusních forech, ale nenechejte se ovlivňovat jejich myšlením a postupy.

7)      Sledujte dění na investičních portálech.

 

   

Zajištění portfolia c CFD -  příklad

Díky možnosti spekulovat na pokles můžete s pomocí CFD minimalizovat ztráty, které utrpíte držením akcií, jež klesají, aniž byste akcie museli prodávat.

Máte nakoupených 2 tisíce akcií po 10 €, počáteční investice tak bez poplatků činila 20.000 €. Ale při 10% marginu na otevření short pozice CFDs při ceně podkladového aktiva 10 € potřebujete pouze 2.000 €. Pokud kurz akcie klesne na 7 €, budete inkasovat ztrátu na akciích ve výšce (7 – 10 €) * 2.0000 ks = 6.000 €. Ale současně vám bude připsaný zisk z pozice CFDs (10 – 7 €) * 2.000 ks =6.000 €. Výsledný moment je nulový.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank v České republice

 


                                                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

01.09.2022Akcie CFD - RCL.US, JETS.US - EXPERT TRADE IDEA X-Trade Brokers (XTB)
09.08.2022TOP 3 nejobchodovanější CFD akcie týdne (9.8.2022) Petr Lajsek (Purple Trading)
25.07.2022TOP 3 nejobchodovanější CFD akcie měsíce Jaroslav Tupý (Purple Trading)
18.07.2022TOP 3 nejobchodovanější CFD akcie týdne Petr Lajsek (Purple Trading)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688