TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  12.05.2010 14:36:01

Skupina ČSOB zvýšila meziročně čistý zisk o 26 procent na 3,88 miliardy korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Skupina ČSOB vykázala v prvním čtvrtletí čistý zisk 3,88 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 26 procent. ČSOB o tom ve středu informovala na svých oficiálních stránkách.

„Podařilo se nám zvýšit výnosy při téměř nezměněných nákladech. Náklady na úvěrové riziko měly jen omezený dopad, nezměněný proti stejnému období loňskému roku. U depozit skupiny stejně jako u klientských aktiv v podílových fondech jsme zaznamenali meziroční nárůst o tři procenta,“ uvedl Pavel Kavánek, generální ředitel ČSOB.

Udržitelný čistý zisk skupiny ČSOB dosáhl na 3,615 mld. , o devět procent více než za stejné období roku 2009. Rozdíl mezi udržitelným a vykázaným ziskem tvoří zejména kladné přecenění portfolia zajištěných dluhových obligací (dopad do čistého zisku +266 mil. ) v 1. čtvrtletí 2010 a negativní zaúčtování zajišťování ALM v 1. čtvrtletí 2009 (dopad do čistého zisku -399 mil. ).

„Pozitivní vývoj udržitelného zisku je především výsledkem růstu provozních výnosů, nezměněných provozních nákladů a omezených ztrát ze znehodnocení, které s sebou přineslo oživení české ekonomiky,“ uvádí ČSOB. Udržitelné provozní výnosy se meziročně zvýšily o pět procent, což jde na vrub především 15procentnímu meziročnímu růstu čistého úrokového výnosu. Provozní náklady skupiny ČSOB zůstaly přibližně stejné (meziroční změna +0,2 %).

Velikost úvěrového portfolia skupiny ČSOB se snížila o tři procenta meziročně a o jedno procento mezikvartálně. Jelikož hypotéky a úvěry ze stavebného spoření meziročně rostly dvojciferným tempem, jejich společný podíl na celkovém úvěrovém portfoliu skupiny ČSOB vzrostl meziročně o osm procentních bodů na 51 procent.

Celkové vklady se meziročně mírně zvýšily o tři procenta a zůstaly na stejné úrovni jako ve 4. čtvrtletí loňského roku. Růst zaznamenaly všechny kategorie vkladů, v 1. čtvrtletí proto nedošlo k meziroční změně jejich struktury. Největší podíl na růstu měla klientská depozita (+ 7,6 mld. ).

Likvidita skupiny ČSOB se dále zvýšila, když poměr úvěrů ke vkladům meziročně snížil ze 74,1 na 70,4 procenta. Ze států ohrožených fiskální krizí má největší expozici vůči dluhopisům v Řecku (7,91 mld. ), následují Itálie (5,17 mld. ) a Španělsko (0,6 mld. ). Údaje jsou z 11. května 2010.

Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Skupina zahrnuje značky ČSOB (pro bankovnictví, pojištění, správu aktiv, penzijní fondy, leasing a factoring), Poštovní spořitelna (bankovnictví v síti pošt), Hypoteční banka (hypotéky) a ČMSS (financování bydlení).

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688