TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  12.05.2010 14:11:00

ČEZ je stát ve státě s neprůhlednou politikou, tvrdí zelení

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Energetická společnost ČEZ je stát ve státě s vlastní vlajkou, hymnou, monopolem a vojskem a za rok 2009 má pětkrát větší zisk, než je součet zisku čtyř největších bank v České republice. Měl by proto podléhat větší veřejné kontrole, uvedl ve středu předseda Strany zelených Ondřej Liška.

"Češi již pomalu začínají naši zemi nazývat ČEZkou republikou a my si myslíme, že toto přirovnání je pravdivé. Management firmy zcizuje bohatství ČEZ, které patří státu, potažmo veřejnosti. Zisk této společnosti jde na úkor zdraví lidí," uvedl ve středu Liška.

Zelené podle něj zajímá především to, kde bere ČEZ svůj politický vliv. "ČEZ se stal státem ve státě, má svou vlajku, hymnu "Síla skupiny", monopol moci a trhu i vojsko, kterým jsou nechvalně známá komanda této společnosti," pokračoval předseda zelených.

Bývalý šéf strany Martin Bursík během středečního setkání s novináři ukázal hned na několika příkladech plýtvání společnosti: "Plýtvání a předraženost projektů je jasně vidět například na meziskladu vyhořelého paliva v Temelíně, který má být dostaven v červenci. Stál 1,5 miliardy korun a to předražení již uznává i sám ČEZ. Dalším příkladem je elektrárna Tušimice II. za 27 miliard, kde jde o předražení nejméně 12 miliard. A takto by šlo pokračovat, například předraženou koupí Pražské teplárenské či odkupováním fotovoltaických projektů."

ČEZ by jako největší a nejcennější česká firma, která měla za rok 2009 pětkrát větší zisk, než je součet zisku čtyř největších bank v České republice, měl podle zelených podléhat mnohem větší kontrole ze strany veřejnosti.

"Současný stav bez jakékoliv kontroly vyhovuje především ODS a ČSSD. My ale říkáme, že musí přijít změna. O roli ČEZu v české ekonomice se musí vést debata, zlepšit se musí i veřejná kontrola a zástupci státu v dozorčí radě by měli být lidé, kteří jsou motivováni rozhodnutí managementu zpochybňovat, ne je hájit," přiblížil Liška s tím, že zelení požadují také přidělování zakázek v transparentních soutěžích.

Strana zelených poslala otevřený dopis generálnímu řediteli ČEZu Martinu Romanovi a předsedovi dozorčí rady společnosti Martinu Kocourkovi. V něm požaduje odtajnění skutečné vlastnické struktury skupiny Appian Group, zveřejnění seznamu všech dodavatelů společnosti, a to i u zahraničních akvizic ČEZ či zveřejnění kritérií pro posuzování investičních projektů. Oba adresáti mají na dopis odpovědět do 25. května 2010.

"ČEZ se stal natolik ekonomicky a politicky vlivným subjektem, že kontrola vlády nad touto společností je přímo spojena s kvalitou demokratického fungování České republiky," uzavřel Ondřej Liška.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688