TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.05.2010 15:11:06

Vláda schválila nový plán aktivit pro děti a mládež

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda Jana Fischera na svém pondělním zasedání schválila nový plán aktivit pro děti a mládež v roce 2010 a 2011. Zároveň zhodnotila, jak byl jednotlivými resorty realizován plán v minulých dvou letech.

Návrh kabinetu předložila ministryně školství Miroslava Kopicová. Učinila tak na základě Koncepce státní politiky pro oblast dětí a mládeže, schválené pro období let 2007 až 2013. Koncepce ministerstvu školství ukládá každé dva roky předložit plán činností, na které by se měly jednotlivé resorty zaměřit tak, aby pro děti a mládež byly vytvářeny adekvátní podmínky pro správný vývoj, výchovu, vzdělávání a trávení volného času.

Podmínky, na jejichž formování by se měly podílet všechny resorty, by měly vést k tomu, aby byl u mladých Čechů správně stimulován rozvoj inteligence a svědomitosti. Stejně žádoucími složkami osobnosti, k nimž by měly aktivity vést, jsou ale také otevřenost, citová stabilita a přátelskost.

Současný stav společnosti ne vždy tyto stránky osobnosti rozvíjí, mnohdy je naopak vůči nim v opozici. Odborníci, kteří koncepci připravovali, varují především před přílišným důrazem na ekonomickou prosperitu, chápání kariéry jako prostředku k získání majetku, preferování materiálních hodnot a smyslového života a jeho prožitků, včetně drog. „Na druhé straně klesá význam kvality života. Klesá význam odpovědnosti za druhé, ale současně klesá význam zdokonalování sebe sama a transcendentní dimenze života a idejí,“ poukazuje koncepce.

„Klesá především význam být užitečný druhým lidem, ale také význam míru, životního prostředí a veřejně prospěšné činnosti. Klesá také význam demokracie jako důsledek zkušeností s naším politickým systémem, politickou kulturou a pozicí občana v tomto systému,“ dodávají odborníci s tím, že současná mladá generace preferuje orientaci na vlastní ego, na sebe sama, ignoruje ideje, myšlenky a vlastní vnitřní rozvoj. Důsledkem této vnitřní chudoby je pak například rozmáhající se zájem o drogy u mladých lidí nebo naprosté propadnutí kybernetickému prostoru.

Pro mládež se hlavním způsobem trávení času stalo sledování televize a surfování na internetu nebo hraní počítačových her. Odborníci poukazují na to, že již v roce 2000 sledovalo televizi každý den 76 procent mládeže a zhruba stejné množství mládeže trávilo svůj volný čas v kyberprostoru. K tištěným knihám se pak dostává již jen méně než 1 procento dětí a mládeže. Odborníci dále poukazují na to, že zatímco v roce 1992 mělo podle průzkumů zkušenost s drogou 6 procent Čechů z věkové skupiny 15 až 30 let, v roce 2005 se vyšplhal podíl mladých lidí, kteří alespoň jednou okusili nějakou drogu, na 48 procent. „Ve věkové skupině 15 až 30 je pouhých 5 procent respondentů, kteří nikdy nezkusili alkohol, a 17 procent těch, kteří nikdy nezkusili kouřit. Občas či pravidelně konzumuje alkohol 78 procent a 33 procent pravidelně kouří,“ alarmuje koncepce.

Koncepce proto stanovuje základní pilíře, které musí společnost budovat tak, aby se negativní vlastnosti, postoje a nežádoucí chování u dětí a mladých lidí maximálně eliminovaly. Primární důraz se přitom klade na naplňování funkce rodiny, osobnostní rozvoj mladých lidí a jejich uplatnění ve společnosti, výchovu k aktivnímu občanství včetně participace, podporu zdravého životního stylu a ochranu před negativními jevy a jejich následky.

S ohledem na to MŠMT ve dvouletých plánech stanovuje specifické cíle pro jednotlivé resorty v oblastech, jako jsou mládež a její zaměstnanost a zaměstnatelnost, participace mladé generace na společenském a politickém životě, dobrovolnictví, mezinárodní spolupráce a mobilita dětí a mládeže, vztah mladých lidí k národnostním menšinám, postoj mládeže ke zdraví, prevence sociálně patologických jevů, neformální vzdělávání nebo vztah mladých lidí k životnímu prostředí.

"Naplňování úkolů vyplývajících z koncepce hradí jednotlivé resorty ze svých rozpočtů. Vláda nebude na tuto oblast vyčleňovat zvláštní finanční prostředky," upřesňuje ministerstvo školství s tím, že jednotlivé resorty budou kromě vlastních prostředků využívat pro přijatá opatření a plánované aktivity také evropské fondy a budou aktivně rozvíjet spolupráci s neziskovými organizacemi.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688