TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  10.05.2010 14:01:17

Španělsko sníží deficit o dalších 15 miliard eur

Mediafax

MADRID (MEDIAFAX) - Španělská vláda uvedla, že nehodlá použít nově vytvořeného finančního balíčku Evropské unie (EU) a oznámila záměr snížit rozpočtový deficit o dalších 15 miliard eur. V pondělí o tom informovala agentura Reuters a španělské deníky El Mundo a El País.

Španělsko v posledních týdnech bojovalo se spekulací, že řecká rozpočtová krize se rozšíří i na Pyrenejský poloostrov. Tlak finančních trhů přiměl Madrid přijmout další opatření na snížení rozpočtového deficitu tak, aby přesvědčil pochybující investory, že země je schopná snížit schodek pod úroveň tří procent hrubého domácího produktu (HDP) do roku 2013. Ekonomové již dříve varovali, že obdobný cíl bude pro Madrid značně ambiciózní, a to zejména kvůli nízkému ekonomickému růstu a vysoké nezaměstnanosti.

Španělsko by podle posledního vládního plánu mělo letos snížit deficit o 0,5 procenta HDP více, než se očekávalo. V příštím roce to bude již o jedno procento HDP více oproti původnímu plánu. V roce 2010 tak schodek místo 9,8 procenta HDP bude 9,3 procenta HDP, v roce 2011 oproti původnímu plánu 7,5 procenta HDP klesne deficit na 6,5 procenta HDP. Španělská vláda tak celkově plánuje snížit schodek o dalších pět miliard v letošním roce, v roce 2011 to již bude o dalších deset miliard eur.

Na druhou stranu, španělský deník El Mundo s odkazem na zdroje z Ecofinu, tedy Rady ministrů financí a hospodářství zemí EU, uvedl, že z jejich pohledu je snížení o dalších 15 miliard eur nedostatečné. Podle zmíněného zdroje se očekává, že Španělsko předloží ještě přísnější plán na zkrocení rozpočtového deficitu.

Vláda dosud nezveřejnila detailní opatření. Očekává se, že tak učiní premiér José Luis Rodríguez Zapatero ve středu ve španělském parlamentu. Podle vládních zdrojů bude mezi opatřeními snížení mezd státních zaměstnanců či zvýšení daní.

Mluvčí španělského ministerstva financí v pondělí uvedl, že země nepožádá EU o pomoc. V noci na pondělí se lídři EU dohodli na vytvoření záchranného balíčku v objemu 500 miliard eur, který by měl v případě nutnosti zamezit rozšíření řecké rozpočtové krize do dalších zemí.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688