Finmag (Finmag)
Akcie ve světě  |  19.04.2010 11:15:44

DOW JONES: Jedenáct let peripetií, nulový výnos!

Pavel Kohout:Jedenáct let peripetií, nulový výnos!

Index Dow Jones Industrial 30 překročil v pondělí 12. dubna 2010 hranici 11 000 bodů. Důvod k oslavě? Spíše k rozpakům. Vždyť poprvé tuto hranici překročil již 3. května 1999.

Má vůbec smysl investovat do akcií, když po jedenácti letech divokých peripetií činí výnos nula celá nula procent? Ještě než si sami odpovíte „ne, nemá“, věnujte pozornost některým číslům.

  • Začátkem května 1999 stál index na 11 000 bodech, zatímco americká peněžní zásoba vyjádřená agregátem MZM (Money Zero Maturity, peníze na účtech a fondech peněžního trhu s okamžitou likviditou) dosahovala hodnoty 4155 miliard dolarů.

  • V dubnu 2010 je index na stejné úrovni jako před jedenácti lety, ale peněžní zásoba MZM dosahuje hodnoty 9386 miliard dolarů.

  • Objem peněz – likvidních peněz, které je možné investovat do akcií – za těch jedenáct let vzrostl o 125,9 procenta neboli o 7,75 procenta ročně.

Těch bezmála osm procent ročně odpovídá dlouhodobému průměru růstu objemu peněz v americké ekonomicerůstu cen akcií. Což dává ekonomický smysl.

Z hlediska akciového trhu hraje totiž velkou roli, kolik peněz je v oběhu. Během období 1960–95 dokázaly změny objemu MZM vysvětlit 70 % výnosů akciového indexu DJIA 30. U akcií totiž probíhá inflace podobně jako u jiného zboží. S tím rozdílem, že u akcií ji obvykle vidíme rádi, kdežto u mouky, masa, elektřiny nebo benzínu nikoli.

Nulová průměrná inflace cen akcií během května 1999 až dubna 2010 nutně znamená, že (a) v roce 1999 byly akcie výrazně nadhodnoceny, (b) v roce 2010 jsou akcie podhodnoceny. Samozřejmě mohou platit obě varianty.

Akcie jsou podhodnocené

Zdali jsou v dubnu 2010 akciové trhy (respektive index DJIA 30) skutečně podhodnoceny, ukáže teprve čas. Indikátor zvaný Akcioměr, který je založený právě na poměru cen akcií a objemu peněz, však ukazuje podhodnocenost o téměř 20 procent oproti rovnovážné hodnotě založené na dlouhodobém průměru let 1960–95.

Uvidíme, zda Akcioměr má pravdu na příštích deset či jedenáct let. Nicméně při zpětném testování se ukazuje být nesrovnatelně lepším indikátorem než chronicky nespolehlivý poměr P/E. Na rozdíl od P/E, který je velmi chabým nástrojem pro časování trhu, Akcioměr je robustní vůči hospodářskému cyklu a divokým výkyvům podnikových zisků. Nevyužívá žádné analytické odhady a podobnou alchymii. Je odolný vůči změnám účetních pravidel a daňových sazeb. Podkladová data (peněžní zásoba) jsou publikována týdně.

Akcioměr ukazuje, že v květnu 1999 byl index o 80 procent nad svojí rovnovážnou hodnotou. Škoda, že Akcioměr byl vymyšlen teprve na jaře 2009, nicméně tehdy správně předpověděl rychlý růst akciových indexů.

Je jasné, že poměr hodnoty indexu k likvidní peněžní zásobě není dokonalý. Psychologie trhu má vždy svoji roli, kterou je obtížné kvantifikovat. Když trh chce, i nadhodnocený index může být pár dalších let ještě více nadhodnocený. Naopak, když si je trh zaplaven stresovým hormonem kortizolem, může klesat, i když je podhodnocený. Na indikátory založené na hladinách hormonů si však budeme muset ještě počkat, tuto statistiku Federální rezervní banka v St. Louis nevydává.

Autor je ředitelem pro strategii Partners

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

16.10.2015Devětkrát o výnosech Dow Jones Industrial Average Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
01.04.2004Dow Jones Industrial Average po necelých pěti letech dělá změnu Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
12.09.2000USA: Zatímco Dow Jones vzrostl, NASDAQ opět poklesl Aleš Vávra (Renesance Capital Invest, a.s.)
08.05.2000Nasdaq se propadl, Dow Jones mírně v plusu Oldřich Bazala (Böhm & partner a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688