TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  19.04.2010 00:30:01

Vláda bude jednat o sjednocení základů pro výpočet daní a pojistného

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda na svém pondělním zasedání bude jednat o harmonizaci základů pro výpočet daní a pojistného u fyzických osob. Podle zpráv ministerstva financí by se navrhované změny dotkly i osob samostatně výdělečně činných (OSVČ).

Harmonizaci základů pro výpočet daní a pojistného schválila vláda již v roce 2008. Cílem tohoto opatření je zjednodušení systému a snížení administrativních nákladů.

Sociální a zdravotní pojištění se nyní u zaměstnanců počítá z hrubé mzdy, která se skládá ze základní mzdy, příplatků, odměn, náhrad mzdy (dovolená, svátek) a dalších plnění. Daň z příjmu se počítá z tzv. superhrubé mzdy, která představuje součet hrubé mzdy a pojistného na sociální a zdravotní pojištění, které za zaměstnance hradí zaměstnavatel. Jak přesně by měl být tento rozpor řešen, ministerstvo financí (MFCR) ve své zprávě nenaznačuje.

Zajímavější dopad by ovšem mohla mít harmonizace základů pro OSVČ. Tato problematika totiž vyvolala vlnu nevole ze strany podnikatelů a zejména hospodářské komory (HK). Podle HK totiž v současné době OSVČ ze svého příjmu platí více než zaměstnanec, ačkoli nepožívá žádné z výhod, které mají zaměstnanci k dispozici. "Je třeba si uvědomit, že OSVČ mohou být lidé, kteří včera ztratili zaměstnání a vydali se na tvrdou cestu podnikání. OSVČ si musí na rozdíl od zaměstnance vše zajistit práci samotnou i vše ostatní, co k jejímu výkonu náleží. Náklady a odpovědnost jsou tedy mnohdy větší než u zaměstnance, který žije v systému firmy a je firmou chráněn," řekl tehdy prezident HK Petr Kužel.

Návrh na snížení rozdílů mezi zaměstnanci a OSVČ se objevil v dokumentu, který vzešel z jednání mezi vládou, odbory a zaměstnavateli (Tripartita) začátkem února letošního roku. Ihned po zveřejnění dokumentu se strhla vlna kritiky. Odboráři však trvali na svém. "Já rozumím, že OSVČ mají startovní podmínky leckdy těžké a i bych si uměl představit, že zpočátku budou takto zvýhodněny, ale pořád to zkrátka nejde. Když si sečtete pojistné odváděné zaměstnancem a zaměstnavatelem, zjistíte, kolik peněz na Českou správu sociálního zabezpečení za zaměstnance opravdu přijde. A pak se OSVČ diví, že když jdou do důchodu, mají důchod nízký," řekl v té době agentuře Mediafax tehdejší předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a současný senátor za Českou stranu sociálně demokratickou (ČSSD) Milan Štěch.

Materiál, který MFCR předkládá na pondělní jednání vlády, je podle dosavadních zpráv jen souhrnem možných řešení a hlavních principů možné budoucí právní úpravy. Ministr financí Eduard Janota již dříve naznačil, že realizaci tohoto úkolu přenechá budoucí politické vládě.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688