Vstřícná banka (Vstřícná banka)
Finance  |  12.04.2010 13:16:51

OVB Vstřícná banka: Bankou s nejnižšími poplatky je mBank

Bankou s jednoznačně nejnižšími poplatky na trhu je mBank, následovaná Volksbank a Raiffeisenbank. V rámci klientského ratingu OVB Vstřícná banka za I. čtvrtletí o tom rozhodl server www.bankovnipoplatky.com.

mBank má nejvstřícnější poplatky

mBank získala v oblasti výše poplatků suverénně nejvyšší hodnocení, když obdržela 82,5 procent. Volksbank obdržela hodnocení 75 procent a Raiffeisenbank 72,5 procenta.

Nejnižší poplatky stačily nakonec mimo jiné mBank k druhému nejlepšímu klientskému ratingu, kdy se umístila hned za Nejvstřícnější bankou za I. čtvrtletí Raiffeisenbank.

V hodnocení má mBank jednu výraznou výhodu a tou je menší okruh služeb, které svým klientům nabízí na rozdíl od větších bank s pobočkovou sítí. Produkty, které však mBank nabízí patří jednoznačně k nejlevnějším. To potvrzuje i Patrik Nacher provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com a organizátor projektu OVB Vstřícná banka.

„mBank je nízkonákladová banka, která svou politiku postavila na nulových poplatcích. Z tohoto hlediska musí být jednoznačně hodnocena pozitivně, jakkoliv na rozdíl od ostatních hodnocených bank nenabízí některé služby (hotovostní operace, kontokorent apod.). To ale není předmětem hodnocení serveru www.bankovnipoplatky.com,“ vysvětluje Patrik Nacher.

Sazebník je jednoduchý a přehledný

Sazebník je vzhledem k omezenému množství služeb, ale zároveň také s ohledem na nulové poplatky přehledný. Dobře se v něm orientuje. Přínosné je, že banka viditelně označovala změny sazebníku proti minulému stavu (tučné písmo). Pro klienta je také komfortní, že najde vedle sebe všechny sazebníky, jak se vyvíjely v čase.

mKonto je jednoznačně nejlevnější

Ve všech srovnáních a průzkumech je mKonto nejlevnější či jedno z nejlevnějších kont a je jedno, o jaký druh klienta jde. U standardního dle Bankovní ročenky 2009 je o více než o polovinu levnější než je průměr (851 , 55% pod průměrem). U aktivního klienta už takový rozdíl nenajdeme a banka skončila na druhém místě, i tak je o třetinu levnější než průměrné náklady (3221 , 34% pod průměrem). Jak u průměrného bankovního klienta, tak u kalkulátoru bankovních poplatků je mKonto nejlevnější variantou a to bez jakýchkoliv dodatečných podmínek.

Volksbank je vítanou alternativou

U Volksbank byla jednoznačně pozitivně hodnocena snaha systémově upravovat poplatky směrem dolů a vyjít tak v oblasti poplatků vstříc klientům.

Dle serveru bankovní poplatky je Volksbank bankou s vlídnou poplatkovou politikou. Její sazebník patří k těm přehlednějším. V posledním roce banka mile překvapila celou řadou změn, které jednoznačně směřovaly ve prospěch bankovních klientů.

Sazebník velmi chytře členěný a přehledný

Přehledný seznam jednotlivých kapitol je pro klienty příjemným uvítáním. Relativní nevýhodou tohoto děleného sazebníku je, že klient musí mezi jednotlivými službami a produkty překlikávat. Jinak je ale sazebník jasný a srozumitelný a to včetně barevného rozlišení jednotlivých kapitol. Příjemné je rozklikávání jednotlivých položek sazebníku i jeho grafické členění.

Konta od Volksbank jsou výhodná

Ve srovnáních poplatkových nákladů dopadla banka velmi dobře. A to v rámci různých průzkumů a srovnání. Zejména je to patrné ve výstupech z kalkulátoru bankovních poplatků, kde se do TOP 15 nejlevnějších účtů, dostaly hned tři konta Volksbank. U Bankovní ročenky 2009 mezi standardními klienty je ještě banka nad průměrnými náklady, i když těsně (2025 , 7% nad průměrem), zato u aktivních bankovních klientů je banka třetí nejlevnější (3645 , 25% pod průměrem).

Nejvstřícnější banka má třetí nejnižší poplatky

Raiffeisenbank si od serveru vysloužila třetí nejlepší hodnocení, kdy obdržela 72,5 procenta. U Rajfky server bankovní poplatky ocenil mimo jiné fakt, že byla jednou z mála bank, která loni provedla téměř revoluční změny ve svém sazebníku, aniž by čekala na zákon o platebním styku, který začal platit od 1. listopadu 2009. A tak banka již 1. července 2009 zrušila například poplatky za blokaci karty, za výpis z účtu přes internet.

Sazebník banky nezaujal. Má velké rezervy

Sazebník je i přes výše uvedené méně přehledný a to ke škodě bance samé. eKonto je zajímavé konto, ale v sazebníku je trochu náročnější se orientovat, kolik nakonec klient zaplatí. Zejména první kapitola „Běžné a spořicí účty“ je trochu matoucí. Najdeme zde celou řadu tabulek a velké množství textu mezi nimi. Ne vždy je tak na první pohled jasné, co všechno se týká stěžejního eKonta. Možná by to chtělo více zvýraznit právě toto konto jako hlavní nabízený účet a zpřehlednit sazebník transparentní hlavní tabulkou, do které by se vložily i údaje z dalších kapitol, kde se o eKontu píše. Pozitivní stránkou sazebníku je, že ho klient najde v jednom souboru a nemusí klikat jinam.

Konta od Raiffky hodnocena velmi rozdílně

V průzkumech a srovnáních vychází banka poměrně dobře, ale podobně jako u GE, najdeme významné rozdíly mezi jednotlivými žebříčky. V kalkulátoru bankovních poplatků i v průzkumu výše poplatků průměrného bankovního klienta najdeme eKonto Prémium – tedy účet pro klienta, který splnil kreditní obrat (25 tisíc měsíčně) či jinou podmínku – velmi vysoko. U nákladů průměrného klienta hned na druhém místě a v kalkulátoru se konto dostalo na páté místo. V momentě, kdy ale klient podmínku nesplní, padá konto na druhou stranu těchto žebříčků. Asi proto pak najdeme Rajfku v Bankovní ročence 2009 někde uprostřed. U standardního klienta je s náklady 2197 16% nad průměrem, u aktivních bankovních klientů je pak s 5475 12% nad průměrnými náklady takového klienta. Zároveň je Rajfka jedinou bankou, kde se náklady jak standardního, tak aktivního klienta meziročně (2008/2009) podle Bankovní ročenky 2009 snížily.

Patrik Nacher
www.bankovnipoplatky.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

26.06.2013OVB Vstřícná banka: Česká spořitelna se o klienty OZP stará Vstřícná banka (Vstřícná banka)
24.01.2012OVB Nejvstřícnější bankou za 4Q se stala UniCredit bank Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.12.2011OVB Vstřícná banka: Nové banky a rozšíření hodnocení Vstřícná banka (Vstřícná banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688