TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.04.2010 08:01:23

Premiér se nedohodl s ODS a ČSSD na obsazení ministerstva pro životní prostředí

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Premiér Jan Fischer ve čtvrtek po setkání se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem a lídrem ODS Petrem Nečasem oznámil, že představy obou stran se nesešly a nedošlo k dohodě o obsazení ministerstva životního prostředí. Jednání budou podle Fischera pokračovat po svátcích.

"Vyměnili jsme si názory, ale názory obou stran se nesetkaly," poznamenal premiér s tím, že jednání budou pokračovat. Podle jeho slov považuje setkání za přínosné v tom, že jsou na stole stanoviska obou stran, ODS i ČSSD.

Premiér připustil, že v diskusi o uvolněných ministrech po SZ byl hlavním problémem post ministra životního prostředí. "Nedohodli jsme se na řešení především pro ministerstvo životního prostředí," řekl Fischer s tím, že problémem by nebylo, kdyby agenda ministra pro lidská práva přešla přímo pod předsedu vlády.

Nečasova představa je, aby podoba vlády maximálně respektovala původní dohody. ODS proto požaduje post ministra životního prostředí, aby se rovnováha ve vládě po odchodu členů kabinetu za SZ vyrovnala. Sociální demokracie považuje za schůdné, aby ministerstvo pro životní prostředí řídil dál ministr zemědělství Jakub Šebesta nominovaný ČSSD a agendu lidských práv by převzal premiér.

Současnou situaci ve vládě odstartoval odchod ministra životního prostředí Jana Dusíka, kterého nominovala Strana zelených. Dusík odešel kvůli tomu, že se s premiérem nemohl shodnout na postupu při modernizaci elektrárny Prunéřov. Protože Fischer následně svěřil ministerstvo životního prostředí ministru zemědělství Jakubu Šebestovi, jehož do vlády nominovala ČSSD, oznámili zelení, že kabinet přestávají podporovat. V pondělí proto z vlády odešel i jejich druhý nominant ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb.

Po odchodu zelených má ČSSD v kabinetu převahu, mají osm ministrů, ODS sedm, předseda není započítán. Původně měla vláda 17 členů včetně předseda vlády, ČSSD nominovala osm ministrů, ODS šest a zelení dva. Bývalá koalice a opozice byly vyrovnané, v současné má převahu sociální demokracie.

Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688