TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.03.2010 11:56:01

TOP 09 chce zrušit porodné a pohřebné

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Strana TOP 09 představila na úterní tiskové konferenci svůj volební program. Hlavním cílem strany je během tří let hospodaření zlikvidovat strukturální deficit státu a následně dosáhnout vyrovnaného rozpočtu při dvouprocentním ekonomickém růstu, řekl místopředseda strany Miroslav Kalousek.

"Náš program se nikomu nepodbízí. Naopak, může se zdát tvrdý. Obsahuje ale to, co je nutné v naší zemi udělat, aby zde nastala opravdová změna a obrat k lepšímu. Nabízíme proto vizi, která zajistí stabilní budoucnost a jistotu, že pro ty nejzranitelnější bude veřejná pomoc vždy k dispozici," představil program předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Strana navrhuje snížit objem mezd pracovníků státní správy o 10 procent po dobu tří let. Platy ústavních činitelů by se po dobu tří let měly taktéž snížit o 10 procent, příspěvky politickým stranám pak o 50 procent. Všechny sociální dávky s výjimkou dávky při pěstounské péči a mateřské, by se měly po dobu tří let ponechat bez valorizace, a klesnout o 10 procent. Důchody by v roce 2011 měly zůstat bez valorizace, v následujících letech by se pak valorizovaly dle stávajícího mechanismu. Dále také strana navrhuje úplně zrušit pohřebné a porodné.

Strana upozornila, že nejtíživějším problémem současnosti je výše veřejného dluhu. "Veřejný dluh České republiky se zvyšuje o 4 756 korun za jednu sekundu a v současnosti dosahuje více než 1,32 bilionu korun," upozornil Kalousek s tím, že bude nutné snižovat vládní výdaje a reformovat penze, zdravotní pojištění a sociálních dávek. "Mnoho času jsme však již promarnili a nemůžeme si dovolit další léta zatěžovat výši státního dluhu novými a novými deficity," dodal. Jen v průběhu tiskové konference vzrostl veřejný dluh České republiky přibližně o 17 milionů korun.

Bez reforem mandatorních výdajů, které v roce 2010 jsou v téměř dvojnásobné výši oproti roku 2000, se podle TOP 09 státní rozpočet brzy zhroutí.

TOP 09 proto podpoří vznik takové vlády, která nastolí bezpodmínečnou vládu práva, bude snižovat deficit veřejných rozpočtů a razantně snižovat státní výdaje, která se zasadí o kultivaci podnikatelského prostředí, o nezvyšování přímých odvodů, odstraňováním administrativní zátěže a nezvyšováním regulačních bariér.

Volební program se věnuje také zahraniční politice, zdravotnictví, boji s korupcí a kriminalitou, vzdělávání, vědě a výzkumu, kulturní politice či justici. "Snahou TOP 09 bude posílit odpovědnost soudců, státních zástupců i účastníků řízení. Našim cílem je moderní, efektivní a elektronizovaná justice," uvedla poslankyně a garantka TOP 09 pro oblast justice Vlasta Parkanová.

"Naším cílem je vyhrát volby," řekl novinářům na závěr Schwarzenberg.

Miroslav Kalousek uvedl, že program ODS považuje za sociálně demokratický. Koalici s ODS by si podle svých slov dokázal představit, na rozdíl od koalice s ČSSD.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688