Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  29.03.2010 11:54:56

Finanční gramotnost - Reakce žáků předčila všechna očekávání

Ukončená školní kola 1. ročníku nové celostátní soutěže „Finanční gramotnost“ byla velkým překvapením. Do soutěže určené žákům základních a středních škol, kterou vyhlásilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s nestátní neziskovou společností FINANČNÍ GRAMOTNOST, o. p. s., se přihlásilo téměř 25.000 žáků.

Ve školních kolech, která probíhala na přelomu února a března (od 24. 2. do 10. 3) měřily své síly celkem 14.534 dívky (60%) a 9.695 chlapců (40%). Maximálního počtu bodů dosáhlo však pouze 668 žáků, což jsou 2,8% soutěžících. Oproti tomu se však v soutěži objevily také rarity – časově nejkratší test s plným počtem bodů byl soutěžícím zpracován a odeslán během 232 sekund. Výsledky školních kol tak prokázaly velké rozdíly ve znalostech žáků.

     Nejaktivnějšími kraji, ve kterých se do soutěže zapojilo nejvíce škol jsou Moravskoslezský, Ústecký a na třetím místě Středočeský. Nejaktivnějšími kraji s největším množstvím soutěžících žáků byly kraje Moravskoslezský, Liberecký a Středočeský.

Odborníci se pozastavují nad geografickými „paradoxy“, které soutěž ukázala, protože právě Moravskoslezský a Liberecký kraj jsou místa s velkou nezaměstnaností a zásadními sociálními problémy s ní spojenými. Je tedy možné, že tamní pedagogové se ve školách více zaměřili na důkladnější znalosti žáků z oblasti finanční gramotnosti. Tyto by měly být chápány jako prevence před následnými možnými problémy v dospělosti (nezaměstnanost, předluženost, sociální vyčleněnost apod.)

Aktivita dětí a mládeže, které se do  d o b r o v o l n é  soutěže zapojili, ukazuje, že sami žáci mají zájem získat co nejvíce znalostí z oblasti sestavování rodinných rozpočtů, pochopení  principu reklamy nabízející různé druhy finančních produktů, orientace ve finančních ústavech, jejich nabídkách, rozdílů mezi aktivy a pasivy apod. V řadě případů iniciovali účast školy v soutěži sami žáci.

Okresní kola soutěže probíhají mezi 22. až 31. březnem, otázky týkající se peněz, finančních ústavů, práv spotřebitele, domácích rozpočtů, finančních trhů a produktů jsou o něco náročnější a žáci tak musejí vynaložit větší úsilí na jejich správné zodpovězení. Stejně je  postupováno v kolech krajských ve dnech od 12. do 22. dubna.

Do celorepublikových kol soutěže se tak dostanou žáci s nejlepšími znalostmi a vítěz obdrží titul „Mistr republiky ve finanční gramotnosti“. Celorepubliková kola pro dvě kategorie soutěžících se uskuteční v Kongresovém sále České národní banky ve dnech 4. a 5. května, za přítomnosti médií a významných osobností z finančního a společenského dění, kteří tvoří sedmičlenné poroty. V sále bude přítomno rovněž dětské publikum, obě celorepubliková kola moderuje profesionální moderátor a redaktor Českého rozhlasu. Vítězové obdrží hodnotné ceny.

     Hlavním smyslem nově vzniklé soutěže bylo dostat pojem finanční gramotnosti mezi děti a mládež, dát jim prostor prověřit si ve škole dosud získané znalosti ve znalostním testu. Vysoká účast soutěžících měla vést k tomu, aby děti a mládež o problému diskutovaly nejen mezi sebou, ale také s dalšími kamarády, ve svých rodinách apod.

Organizátoři prostřednictvím soutěže nabídli také možnost pedagogům – bezplatně si změřit úroveň znalostí žáků a určit tak příští cestu vzdělávání v této oblasti v jednotlivých školách. Zároveň očekávali, že si žáci uvědomí důležitost znalostí z oblasti finanční problematiky pro jejich běžný život a orientaci v současné rychle se měnící společnosti. 

 

Izabela Noveská
Finanční gramotnost

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688